matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Janek:
Oblicz granicę funkcji.
3−x
lim
1
sin
πx
3
x→3
10 sty 22:18
zef:
−1
−1
3
H=lim
=
=
π
π
cos
x
3
3
π
−
3
π
x→3
10 sty 22:21
zef:
Zgadza się wynik ?
10 sty 22:29
Mariusz:
1
π
sin(
πx)=−sin(
(−x))
3
3
π
π
=−sin(
((3−x)−3))=−sin(
(3−x)−π)
3
3
π
π
=−(sin(
(3−x))cos(π)−cos(
(3−x))sin(π))
3
3
π
=sin(
(3−x))
3
3−x
lim
x→3
π
sin(
(3−x))
3
π
t=
(3−x)
3
3
x−3=
t
π
3
t
lim
t→0
π
sin(t)
3
=
π
10 sty 22:33
zef:
10 sty 22:34