oblicz granicę funkcji
xo: lim x→0 [ln(1−2x−7sinx)]/[ln(1+3x)]
ułamek z ln
10 sty 17:39
Adamm: | ln(1−2x−7sinx) | |
| = |
| ln(1+3x) | |
| | ln(1−2x−7sinx)1/(−2x−7sinx) | | −2x−7sinx | | 2 | | 7 | |
= |
| * |
| → − |
| − |
| =3 |
| | ln(1+3x)1/(3x) | | 3x | | 3 | | 3 | |
10 sty 17:48
Adamm: −3 miało być
10 sty 17:48
Adamm: czasami o wiele łatwiej jest nie używać reguły Hospitala
10 sty 17:50
xo: kurcze nie rozumiem

co w przypadku, kiedy byłoby +7sinx?
10 sty 18:04
Adamm: | | 2 | | 7 | | 5 | |
to samo, tylko wynik byłby inny, − |
| + |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
10 sty 18:05
xo: a to, że x dąży do zera pod koniec nie ma znaczenia? to tak, jakbym pod koniec podstawiła 1 pod
x
10 sty 18:09
Adamm: nie wiem nawet o czym ty teraz do mnie
gdyby x nigdzie nie dążył to nie byłoby granicy
10 sty 18:10