matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Janek:
Oblicz granicę funkcji.
2
x+1
−2
lim
4x−4x
2
x→0
10 sty 20:57
Adamm:
1
2
x
−1
1
=
lim
x→0
=
ln2
2
x(1−x)
2
10 sty 21:02
Janek:
2
x
−1
mógłbyś wyjaśnić dlaczego
=ln2?
x(1−x)
10 sty 21:10
Adamm:
e
y
−1
→1 przy y→0
y
tutaj y=xln2
10 sty 21:13