Qw
Qw: Nie hospitalem
Moge tak?
10 sty 20:16
Janek191:
| | x2 | | x | | x | |
f(x) = |
| = |
| * |
| |
| | sin2 x | | sin x | | sin x | |
więc
lim f(x) = 1*1 = 1
x→0
10 sty 20:18
Qw: genialne, ale pytanie pozostaje w obiegu
czy
| | sinx *x | |
sin2x = ( |
| )2 = x2 |
| | x | |
| | x | | 1 | | 1 | |
i byłoby |
| = |
| = |
| = 1? |
| | x2 | | x | | 1 | |
10 sty 20:20
Adamm: nie
10 sty 20:21
Qw: jak nie, przecież
| | x | | x | | x | | x | |
x−> |
| * |
| = |
| * |
| = 1? |
| | sinx | | sinx | | | | | |
na pewno
10 sty 20:22
Qw: lim przy x−>0 zapomniałem dopisac
10 sty 20:23
Qw: no nie wiem, pytam się , bo zapomniałem sporo i miałem przerwę 3 tygodnie od wszystkiego
10 sty 20:25
Janek191:
Tak się robi, jak napisałem
10 sty 20:29
Qw: Janek, ale ja nie rozumiem jak dostałeś 1, dalej mi wychodzi 0
10 sty 20:37
Janek191:
Tw.
| | sin x | | x | |
lim |
| = lim |
| = 1 |
| | x | | sin x | |
x→0 x→0
10 sty 20:47
Qw: Kto by sie spodziewał
Dzieki i Bóg zapłać
10 sty 21:12
Mariusz:
W mianowniku jedynka trygonometryczna
| | sin(x) | |
Jeśli chodzi o granicę limx→0 |
| to z trzech ciągów |
| | x | |
10 sty 22:37
Mariusz:
Np u Franciszka Lei masz ją
10 sty 22:38