matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki oznaczone
Dżokej111:
Obliczyć pole ograniczone krzywymi w postaci bigunowej: dla θ ∊ (0; π/2]
⎧
r =
1
θ
⎩
r =
1
sinθ
Czyli mam 2 krzywe: (rsinθ = 1) <− postać biegunowa y = 1 oraz r =
1
θ
Jednak dalej nie wiem jak policzyć pole
Proszę o pomoc
10 sty 19:06
Adamm:
1
1
1
∫
0
π/2
(
)
2
−(
)
2
dx =
2
sinx
x
1
cosx
1
1
=lim
t→0
+
[
(−
+
)]
t
π/2
=
2
sinx
x
π
10 sty 19:16
Dżokej111:
Dzięki bardzo za pomoc
10 sty 22:16