matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 9.9.2010
Zadania
Odp.
5
konrad509:
√
3+2
√
2
+
√
18−8
√
2
4
gelynder:
Oblicz wartosc wyrazenia
cos60
∧
1
+
=
1+sin60
∧
tg30
∧
1
atex:
√
(
m
2
+n
2
2mn
)
2
−1
=
m
2
+n
2
2mn
*
√
co ma być pod pierwiastkiem i dlaczego
4
ani:
już rozwiazac tych przykladów z przekształcaniem wzorów a potrzebne mi sa na jutro bo dostane jedynke moglby mi ktos pomoc zrobic te 4 przyklady
12
green :
Cześć czy ktos moglby mi wytlumaczyc jak si ezamienia jednostki masy czasu i dlugosci
nigdy mi to nie wychodzi nie wiem jak mam to robic pomoze ktos?
4
eliza:
Mam zadanie, ale od czego tutaj zacząc? 1. Jaką długość ma promień okręgu wpisanego w romb o przekątnych długości 10cm i 12 cim?
1
Mateuszek:
Jak pokazać na diagramie kołowym 90 osób z 300? Jest na to jakiś wzór, czy jak to obliczyć? Proszę o pomoc.
1
malinka:
znajdz a
21
, jesli a
1
=
√
2
i r=
√
2
7
Ken:
w trapezie rownoramiennym dlugosc wysokosci wynosi 14cm. Przekatne sa do siebie prostopadle a i ich punkt wspolny dzieli je w stosunku 1:3. Oblicz obwod trapezu.
2
Bardzo proszę o pomoc:
1) Oblicz jaka liczba cząsteczek zawarta jest w 5 molach azotanu V potasu. 2) Przygotowano 10 moli dwutlenku węgla. Oblicz jaka będzie masa tego związku.
3
Charlie:
:::rysunek::: W trapezie ABCD gdzie AB||CD, |AB|=14cm, |DC|=3,5cm, |AD|=6cm, przedluzono ramiona AD i BC do
3
Tommy:
Wykaż, że dla dowolnej liczby całkowitej n wartość wielomianu n
2
−2n
3
+n
2
jest liczbą podzielną przez 4.
7
Ari:
Narysuj wykres funkcji kwadratowej:
1
y=
x
2
2
1
Ziomq:
wytłumaczycie mi jak to rozwiązać? −−−>
3
√ 32
2
Radek:
określ dziedzinę wyrażenia a następnie przedstaw wynik w postaci ilorazu dwóch wielomianów..?
1
R.W.16l:
Hi hi hi haj i'm back...
18
BenG:
Niestety nie wiedziałem jak napisać funkcję więc wrzucam zdjęcie. Chodzi o podpkt.: c) i d)
1
Kevin.:
uowodnij że jeżeli a,b>0 to
√
ab
≥ 2ab/a+b
2
NAFIKA:
25
√
3
przez {2}
1
bp48:
Zad. 1 Rozwiąż równania: a) (2
√
3
−x)(
√
3
+1)=7+
√
3
26
POMOCY!!!!!!!!:
Dla jakich wartości m,n,p i q wielomiany w i g są równe W(x)=x
4
+mx
3
+nx
2
+12x+4
1
Maxxi:
zad.1 sprawdz, czy istnieje taki kąt α, dla ktorego:
4
ami123:
(4
√
15
)(
√
10
−
√
6
)
√
4−
√
15
13
dario:
n
3
+6n
2
+9n+n które wyrazy tego ciągu są równe 25
2
Monika:
W równoległoboku ABCD bok AB jest dwa razy dłuższy od BC, punkt S jest środkiem boku CD. Wykż że kąt ASB jest kątem prostym...
14
Daniel:
3x
2
+1
2x−1
0
Karolina.:
udowodnij, że jeżeli a,b,c,d,e ∊R to a
2
+b
2
+c
2
+d
2
+e
2
≥(a+b+c+d)*e
1
Maruniaaaa:
Wyznacz wzór funkcji kwadratowej, wiedząc że ma ono jedno miejsce zerowe oraz że do jej wykresu funkcji należą punkty A= (1,2) i B= ( 4,
1
2
)
0
minA:
1)Oceń które zdanie jest prawdziwe: a)Do odcinka należy nieskończenie wiele punktów.
1
mateunio:
w trapezie równoramiennym kąty przy krótszej podstawie są trzykrotnie większe od kątów przy dłuższej podstawie. krótsza podstawa ma długosc 4 cm , a odcinek łączący środki ramion−6 cm.
5
kama:
oblicz cosinus sin2α+cosα+1=0
3
pietrucha :
Dana jest funkcja f(x) = (3m − 1)x − 7. Wyznacz parametr , tak aby miejscem zerowym funkcji była liczba x = −3
1
anna:
a)Z tali 52 kart wybrano 5 wsród których były 4 asy. Na ile sposobów można dokonać takiego wyboru.
1
Karolina:
udowodnij, że jeżeli a>0 to a+ 1/a ≥2
3
mateunio:
w trapezie równoramiennym kąty przy krótszej podstawie są trzykrotnie większe od kątów przy dłuższej podstawie. krótsza podstawa ma długosc 4 cm , a odcinek łączący środki ramion−6 cm.
1
mateunio:
czesc w trapezie równoramiennym kąty przy krótszej podstawie są trzykrotnie większe od kątów przy
3
Tommy:
Rozłóż wielomian na czynniki:
5
pietrucha :
1
Wyznacz dziedzinę funkcji: f(x) =
√
1−
x
3
(całość jest pod pierwiastkiem)
4
siepr:
Zapisz równanie reakcji dysocjacji azotan V ołowiu IV
23
POMOCY!!!!!!!!:
Dla jakich wartości k wielomiany f i g są równe? f(x)=27x
3
−27x
2
+9x−1
1
mateunio:
cześć pomożecie o to zadanie dotyczy czworokątów wypukłych Proszę o rozwiązanie tego zadania Różnica między długością przekątnej i długością boku kwadratu wynosi 2 cm. Oblicz pole i obwód
2
Kaska:
a)dla jakiej wartosci t liczny −6, −12, 18−t
2
sa kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego wie ktos jak to zrobic prosze o pomoc
8
teddy:
Prosze o pomoc w rozw. zadania, albo chociaż o jakąś wskazówkę. ZAD.W czworokacie wypukłym ABCD punkty M i N sa odpowiednio
3
mateunio:
cześć pomożecie o to zadanie dotyczy czworokątów wypukłych
2
POMOCY!!!!!!!!:
4
+mx
3
+nx
2
+12x+4
2
lemurek:
Zadanie dotyczące wielomianów Witam! Mogę prosić o pomoc? Jak się do tego zabrać?
6
Kevin.:
Udowodnij, że jeżeli a,b ∊ R to a
2
−ab+b
2
≥0
2
NAFIKA:
Pomocy ! pilne
W trójkącie prostokątnym na przeciw kąta ostrego α leży przyprostokątna a. Oblicz długość pozostałych boków trójkąta jeśli :
1
Rysiek:
Ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, ..., 15} losujemy jednocześnie dwie. Ile jest możliwych wyników losowania, tak, aby:
2
Hurricane:
Uczestników turnieju szachowego podzielono na dwie rozłączne grupy A i B. Stosunek liczby graczy w grupie A do liczby graczy w grupie B wynosił 3 : 4. W grupie A każdy z
3
POMOCY!!!!!!!!:
4
+mx
3
+nx
2
+12x+4
1
Emilka :
Pomocy
!
W trójkącie prostokątnym na przeciw kąta ostrego α leży przyprostokątna a. Oblicz długość pozostałych boków trójkąta jeśli :
1
Techart:
Cyfry 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 ustawiamy losowo tworząc ciąg i potraktujemy go jako liczbę siedmiocyfrową, której pierwszą cyfrą nie może być 0. Ile jest możliwych takich ustawień, w
0
Monia:
w grupie 200 osób 65% uczy się j. angielskiego, 47 % uczy się j. rosyjskiego a 30 % uczy się obu tych języków. Oblicz prawdopodobieństwo że wybrana losowo z tej grupy osoba nie uczy się
0
Monia:
w grupie 200 osób 65% uczy się j. angielskiego, 47 % uczy się j. rosyjskiego a 30 % uczy się obu tych języków. Oblicz prawdopodobieństwo że wybrana losowo z tej grupy osoba nie uczy się
0
kieski:
:::rysunek:::
9
fruu:
Wsrod 40 osob 5 osob umie j angielski, 20 umie angielski i francuski, 10 tylko rosyjski. Wybieramy jedna osobe.
1
K:
Proste PA i PB są styczne do okręgu w punkcie A i B. Prosta MN jest styczna do okręgu w punkcie C i przecina proste PA i PB w punkcie MN. Wiedząc, że długość odcinka MN wynosi 12 a PA 15
1
Monia:
1
nina:
dla jakich wartości x i y liczby :x + y,2x − 1,y +2 są trzema kolejnymi wyrazami zarówno ciągu arytmetycznego jak i geometrycznego
0
Monia:
13
POMOCY!!!!!!!!:
4
+mx
3
+nx
2
+12x+4
2
Olaa:
1)Ola ma kota i psa
3
Arek:
rozwiązywanie układów równań przeciwnych współczynników
17
Aaa:
Wyznacz liczby A i B spełniające warunek: (6
4
0
+ 6
−
4
0
)(6
2
0
− 6
−
2
0
) = 9
A
8
B
−
3
Monia:
1
healp:
Witam, mam do rozwiązania nierówności kwadratowe 1. x
2
−49<0
0
ewu:
mam takie zadanie i nie wiem jak się za nie zabrać..
3
olaaaaaaa:
5!
4! + 5!
=
2
Aaa:
Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n liczba 7
n
* 2
3
n
− 3
2
n
0
gosia:
x
y=
1+x
2
2
Moniaaa:
Zastosuj prawa De Morgana i podaj zaprzeczenia : a) Posadzimy tutaj drzewa lub krzewy.
3
Rastax:
Jak mam rozwiazac te nierownosc?
1
Justyna:
dane są liczby całkowite a, b . Udowodnij że jeżeli 7|(2a+1) i 7|(3b−2) to 7|(a+b+1) .
2
adam. :
moze mi ktos pomoc byłbym wdzieczny bardzo. napisz równanie prostej przechodzacej przez punkty.
1
Justyna:
udowodnij że n kolejnych liczb całkowitych jest liczbą podzielną przez n . potrzebne fachowe rozwiązanie
1
Justyna:
udowodnnij że suma 2n+1 kolejnych liczb całkowitych jest liczbą podzielną przez 2n+1 . potrzebne jest fachowe rozwiązanie
10
nina:
trzy liczby których suma jest równa 39 tworzą ciąg arytmetyczny . jeśli do drógiej dodamy 14 a trzecia pomnozymy 5 i od tego iloczynu odejmiemy 4 to otzrymane liczby utworzą ciąg
5
kachel:
LICZBY ZESPOLONE:
0
Monika:
Porównaj podane liczby i je rozpisz.
0
POMOCY!!!!!!!!:
4
+mx
3
+nx
2
+12x+4
0
Lolcia9:
(2x
2
−5y)
2
3
Ola:
Oblicz : a) |2x−3| +3 |x+2|=8
15
Aleksandra:
:::rysunek::: Witam
12
Cinu:
oblicz sume 20 poczatkowych liczb naturalnych, ktore przy dzieleniu przez 7 daja 3
10
POMOCY!!!!!!!!:
Dla jakich wartości k wielomiany f i g są równe? f(x)=27x
3
−27x
2
+9x−1
3
gimigis:
mam podane 3 punkty w układzie współrzędnych A(−2,2)
1
Ola:
Oblicz : a) |2x−3| +3 |x+2|=8
2
pati507:
rozwiąż równanie: −x
4
+ 2x
3
−2x+1=0
1
justi2719:
dany jest prostopadłościan a=12 cm b=5 cm c=13cm a) wyznacz długość przekątnej tego prostopadłościanu
2
Grzesiek:
witam wiem ze to zadanie jest z fizyki ale nie wiem gdzie napisać niema rządniej inne stronki tego typu a oto zadanie :
1
Asia:
Oblicz dla jakich wartości m prosta będąca wykresem funkcji liniowej określonej wzorem y=(2m+1)x=3m−2:
6
KaTe:
czy rozwiązaniem układurównań : x+2y=3 −x+y=2
1
Patrycja:
a)−13,1−2,5 b)17,21−20,03
5
Uroboros:
x
4
− 3x
3
− 14x
2
− 20x − 24 = 0
7
gosia:
Oblicz 120% liczby:
0
werka:
Jak obliczyć ile płynu jest potrzebne do umycia 1 m
2
podłogi. Płyn jest koncentratem. Użycie 1:80.
12
jagoda:
Witam Wszystkich mam 2 zadania
1
student:
Wyznacz ekstremum funkcji: z=e
x
2
(x+y
2
)
13
Kozik:
znajdz rozwiazanie nastepujacego rownania rozniczkowego z podanym warunkiem poczatkowym:
15
gosia:
Oblicz dokładną wartość wyrażenia
11
magda:
Dana jest liczba a= (2
3
− 4 * 2
1
2
)
2
3
2 .
1
kasia:
Dla jakich wartości parametry m zbiory
x+1
A={x∊C:
>m} i B={x∊R:
√
3+IxI
<2} są rozłączne
x−1
Potrzebuję pomocy, jeśli ktoś miałby chwilę i pomógł mi rozwiązać to zadanie to będę bardzo
14
prybelm:
Przekształcanie wzorów Czy moze mi ktoś pokazac na tym przykładzie jak to sie robi
5
gosia:
wskaż liczbę która jest dwa razy większa od : [ ( 4,2 )
−
1
]
−
8
* ( 4,2 )
−
6
są przykłady abcd ale ja potrzebuje rozwiąznanie tego zadania bardzo proszę o pomoc
6
Grzesiek:
Potrzebuje rozwiazac taki uklad rownan
6
grzesiek :
jako obliczyć pochodną (lnx
2
x
4
potękgi)'
6
tuman :( pomocy:
oblicz 5 do
4
3
*
3
√
5
4
2
emes:
mam rozłożyć ten oto wielomian na czynniki x
3
−
1
2
x
2
+4x−2
5
emes:
mam wykonać działanie na tym wielomianie i go uporządkować, czy ktoś wie jak rozwiązać ten przykład? −> (x−5)
2
(x−
√
2
) +x
2
(2−x
√
2
)