Dla jakich wartości m,n,p i q wielomiany w i g są równe
POMOCY!!!!!!!!: Dla jakich wartości m,n,p i q wielomiany w i g są równe
W(x)=x4+mx3+nx2+12x+4
G(x)=(x2+px+q)2
Dla jakich wartości a,b i c wielomiany w i g są równe?
W(x)=a(x−2)(x−3)−b(x−1)(x−3)+c(x−1)(x−2)
G(x)=5x2−19x+18
9 wrz 19:06
mernii:): G(x)=(x2+px+q)2 =(x2+px+q)(x2+px+q) = x4+px3+qx2+px3+p2x2+pqx+qx2+pqx+q2=
x4+2px3+(p2+2q)x2+2pqx+q2
q2=4
q=2 lub q=−2
2pq=12//:2
pq=6
p=3 lub p=−3
2p=m
m=6 lub m=−6
n=p2+2q
n=9+4=13 lub n=9−4=5
10 wrz 09:54
mernii:): Dla jakich wartości a,b i c wielomiany w i g są równe? W(x)=a(x−2)(x−3)−b(x−1)(x−3)+c(x−1)(x−2)
G(x)=5x2−19x+18
W(x)=a(x−2)(x−3)−b(x−1)(x−3)+c(x−1)(x−2)=a(x2−3x−2x+6)−b(x2−3x−x+3)+c(x2−2x−x+2)=
ax2−5ax+6a−bx2+4bx−3b+cx2−3cx+2c=(a−b+c)x2+(−5a+4b−3c)x+6a−3b+2c
Rozwiązujemy teraz układ 3 równań z 3 niewiadomymi:
a−b+c=5
−5a+4b−3c=−19
6a−3b+2c=18
Z pierwszego wyznaczamy a i podstawiamy do 2 pozostałych równań
a=5+b−c
−5(5+b−c)+4b−3c=−19
6(5+b−c)−3b+2c=18
10 wrz 10:07
mernii:): otrzymujemy układ
−b−8c=6
3b−4c=−12
rozwiązujemy metodą przeciwnych współczynników czyli 1 równanie mnożę przez 3
−b−8c=6/3
3b−4c=−12
mamy
−3b−24c=18
3b−4c=−12
dodajemy te dwa równania
−28c=6
c=−3/14
b=−6−8c
b=−6+24/14=−60/14=−30/7
możemy więc wyznaczyć a:
a=5+b−c =5−60/14+3/14=3/14
a=3/14
b=−30/7
c=−3/14
10 wrz 10:19