Oblicz wartość bezwzględną w równaniach i nierównościach
Ola: Oblicz :
a) |2x−3| +3 |x+2|=8
b) |x−1| + x > 2
c) |2x+1| < |x|
d) |x| + |x−4| ≤ 6−x
9 wrz 17:02
mernii:): trzeba to na przypadki zrobić
zaznaczyć na osi nasze x
a)
1. xε(−∞,−2)
−2x+3+3(−x−2)=8
−2x+3−3x−6=8
−5x=11
x=−11/5 ok bo należy do wymienionego przedziału
2. xε<−2;3/2>
−2x+3+3x+6=8
x=−1 ok bo należy do wymienionego przedziału
3.xε(3/2; +∞)
2x−3+3x+6=8
5x=5
x=1 sprzecz. bo nie należy to rozw. do przedziału xε(3/2; +∞)
10 wrz 10:34
mernii:): resztę w podobny sposób
10 wrz 10:34
Bogdan:

Dla przykładu pokażę rozwiązanie zadania d.
|x| + |x − 4| ≤ 6 − x
Tworzymy przedziały liczbowe takie, jak na rysunku
a.
Dla x∊(−
∞, 0): −x − x + 4 ≤ 6 − x ⇒ x ≥ −2, zaznaczamy na rysunku przedział <−2, 0).
Dla x∊<0, 4): x − x + 4 ≤ 6 − x ⇒ x ≤ 2, zaznaczamy na rysunku przedział <0, 2>.
| | 10 | | 1 | |
Dla x∊<4, +∞): x + x − 4 ≤ 6 − x ⇒ 3x ≤ 10 ⇒ x ≤ |
| = 3 |
| , sprzeczność. |
| | 3 | | 3 | |
Odp.: x∊<−2, 2>
10 wrz 14:30
Magda: | 1 − √2 | + | √2 − 3|
22 lis 22:41
Magda: jak obliczyc?
22 lis 22:42
Aga1.: √2≈1,41
1−√2<0 i √2−3<0
I1−√2I+I√2−3I=−(1−√2)−(√2−3)=
22 lis 22:51