rownania rozniczkowe
Kozik: znajdz rozwiazanie nastepujacego rownania rozniczkowego z podanym warunkiem poczatkowym:
| dy | |
| = x2√y + x√y + √y warunek: y(1) = 1 |
| dx | |
Obliczenia: (sprowadzam x na jedna y na druga strone)
prosilbym o rozwiazanie zadania do konca z gory dziekuje
9 wrz 14:09
Kozik: zle tfu nie dzielone przez dx tylko mnozone
9 wrz 14:21
Kozik: no wiec dalej powstanie
∫x
2dx + 1/3x
3
∫x dx = 1/2x
2
∫1dx = x
a wiec 2
√y=
13x
3+
12x
2+x a co dalej ?d;
9 wrz 14:27
Kozik: podbijam
9 wrz 14:59
lala: ?
9 wrz 15:47
kozik: no dalej.. nikt nie umie?
9 wrz 16:58
gojo: za trudne !
9 wrz 18:21
kozik: ale lipa nikt nawet nie pdopowie nic ?
9 wrz 20:18
kozik: grrrrr
10 wrz 11:18
j: możesz jak dla mnie zostawić to bez podnoszenia do kwadratu

najważniejsze, że pozbyłeś się
pochodnych skoro y(1)=1,to
√y(1)=1 podstawiasz za x 1 i za
√y 1 i wyliczasz stałą
całkowania i po kłopocie
10 wrz 12:15
kozik: to byloby zalatwe jak na to zadanie
10 wrz 14:15
j: to zadanie wcale nie jest trudne

to zwykłe równanie o zmiennych rozdzielonych
10 wrz 15:44
kozik: no to wylicz cwaniaczku
10 wrz 17:04
logicznie wylogowana: prosze was o pomoc w nowym zadaniu. Siedze nad nimi cały dzień i nie mogę wymyślić, jak dojść
do dowodu. dopiero zaczynam logike a bardzo mi zależy
10 wrz 17:25