mały problem
grzesiek : jako obliczyć pochodną (lnx2x4potękgi)'
9 wrz 12:11
Bogdan:
zapis jest nieczytelny
9 wrz 14:00
grzesiek : y ' = (ln x2X4 )'
9 wrz 15:07
Bogdan:
Najpierw wyznaczymy pochodną funkcji z = x
2x4
logarytmujemy obustronnie:
lnz = ln x
2x4 ⇒ lnz = 2x
4 lnx
różniczkujemy obustronnie
| 1 | | 2x4 | | 1 | |
| * z' = 8x3 lnx + |
| ⇒ |
| * z' = 8x3 lnx + 2x3 / * z |
| z | | x | | z | |
z' = z(8x
3 lnx + 2x
3) ⇒ z' = x
2x4*2x
3(4lnx + 1)
Wracamy do zasadniczej funkcji.
| | 1 | |
y = lnz ⇒ y' = |
| * z' ⇒ y' = ..... |
| | z | |
9 wrz 20:21
Gustlik: Bogdan − ja mam taki sposób na funkcje typu f(x)
g(x)
Korzystam z definicji logarytmu: a
b=e
b*lna
Stąd f(x)
g(x)=e
g(x)*lnf(x)
Teraz korzystam ze wzoru na pochodną funkcji złożonej oraz pochodną iloczynu:
| | 1 | |
[f(x)g(x)]'=eg(x)*lnf(x)*[g'(x)*lnf(x)+ |
| *f'(x)*g(x)]
|
| | f(x) | |
Funkcją zewnętrzną jest e
u, a funkcją wewnętrzną jest u=g(x)*lnf(x)
czyli (e
u)'=e
u*u'.
Czyli:
z=x
2x4=e
2x4*lnx
| | 1 | |
z'=e2x4*lnx*(8x3*lnx+ |
| *2x4)=x2x4*(8x3*lnx+2x3)=
|
| | x | |
=x
2x4*2x
3(4lnx+1)
| | 1 | | 1 | |
y=lnz= |
| *z'= |
| *x2x4*2x3(4lnx+1)=2x3(4lnx+1)
|
| | z | | x2x4 | |
Odp:
y=2x
3(4lnx+1)
10 wrz 01:50
Gustlik: Mały chochlik − powinno być y'=..., zapomniałem dac prima, reszta OK.
10 wrz 01:51
grzesiek : dzięki wielkie teraz to lepiej wygląda i nie jest takie dziwne
10 wrz 02:01