matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 9.3.2010
Zadania
Odp.
3
mira:
W ciągu geometrycznym (a
n
) dane są: a
1
= 32 i a
4
= −4. Iloraz tego ciągu jest równy?
2
tekla:
Zbiór rozwiązań nierówności (x +1)(3 − 3)>0
0
Luigi:
Oblicz wysokości walca o P
1
= 108 pi i r=2
1
Luigi:
Oblicz pole powierzchni kuli wiedziac, ze jej objetosc wynosi 36 pi cm
3
.
8
Sara:
Prosze , pomozcie
0
blondyneczla:
czy ktos mi powiem czy dobrze zrobilam? zadanie jest nizej napisane
8
aga:
Bardzo proszę o pomoc w zadaniu, z którym nie mogę sobie poradzić.
2
viola:
Jak rozwiązać i narysować tą funkcję y=|x+1| ? pomóżcie proszę
1
Kamilka:
Popmóżcie
Wyznacz zbiór argumentów, dla których funkcja przyjmuje wartości niedodatnie, wiedząc, że
6
ona:
naszkicuj wykres funkcji y=4
x
3
Mike:
mam problem z tym zadaniem:
6
humanistka na 100%:
Wierzchołkami trójkąta ABC są pkt. A=(−2, −1) B=(7,5) C=(0,4) Sprawdź czy trójkąt ma os symetrii. Jeżeli tak to napisz równanie tej osi.
1
ona:
jakie jest pole powierzchni kuli o objeosci 36?
2
Kamilka:
Wyznacz zbiór argumentów, dla których funkcja przyjmuje wartości niedodatnie, wiedząc, że jej
0
niebieskooka:
pole powierzchni całkowitej stozka jest rowne 100 ∏ a promien ma dlugosc 5. oblicz objetosc tego stozka
7
blondyneczla:
Oblicz pole powierzchni i objetosci ostroslupa prawidlowego czworokatnego o krawedzi podstawy rownej 4 cm i wysokosci rownej 8cm
1
viola:
y=|x+1| czy to jest y=−x−1 ?
6
Koń:
Jacek kupił 3 cukierki, zjadł 2 cukierki i dokupił 6. Ile cukierków ma Jacek? Bardzo proszę o pomoc
:(
2
Haaaaaaanka:
2x
4
−5x
3
+5x−2=0
0
Kamila:
Wyznacz zbiór argumentów, dla których funkcja przyjmuje wartości niedodatnie, wiedząc, że jej wykresem jest prosta o równaniu: y= − 5/2x − 10
2
Kamila:
Proszę, pomóżcie
Wyznacz zbiór argumentów, dla których funkcja przyjmuje wartości niedodatnie, wiedząc, że jej
2
Haaaaaaanka:
x
3
−13x+12=0
0
Kamila:
Wyznacz zbiór argumentów, dla których funkcja przyjmuje wartości niedodatnie, wiedząc, że jej wykresem jest prosta o równaniu: y=6x+18
2
kasza:
bardzo prosze o pomoc, nie wiem jak stworzyc dowod 1) jesli liczba naturalna n hest podzielna przez 6, to n jest podzielna przez 3
5
Haaaaaaanka:
x5−x4−5x3+5x2+6x−6=0
0
Kamila:
Wyznacz zbiór argumentów, dla których funkcja przyjmuje wartości niedodatnie, wiedząc, że jej wykresem jest prosta o równaniu: y=6x+18
2
Ann.:
:::rysunek::: Udowodnij, że jeśli k i m są dodatnimi liczbami całkowitymi i k > m to −−> to, co w rysunku
2
Boryna:
4X−3(3X−5)=2X
5
sebastian:
Oblicz które wyrazy ciągu mogą być mniejsze od danej liczby
15
humanistka na 100%:
Chociaż przykład A mi pomóżcie zrobić, z reszta sobie już jakoś poradzę
Na płaszczyźnie obrano pkt. A i B, takie ze A=(3,−2) i B=(1,−6). Napisz:
2
Basia:
(sin60 stopni + cos 60 stopni)
2
=
3
humanistka na 100%:
HELP MEE:(( oto treść− na płaszczyźnie obrano pkt. A i B, takie ze A=(3,−2) i B=(1,−6). Napisz: a) równanie prostej AB
1
minka:
6x−5y=−5 5x+6y=6
1
ola:
Pan Nowak splacil dlug w wysokosci 2040zl w 12 ratach z ktorych kazda byla mniejsza od poprzedniej o 60zl. Ile wynosila pierwsza rata?
6
viola:
f(x)={2 x∊(−4,−2) f(x)={|x| x ∊<−2,2>
1
majka:
PROSZE O POMOC
! Zadanie 1. O funkcji liniowej f wiadomo, że f(1)=2 oraz, że do wykresu tej funckji nalezy punkt
1
edytka:
Rowerzysta przejechał trasę pomiędzy Gdańskiem a Sopotem tam i z powrotem. Drogę do Sopotu pokonał ze średnią szybkością 30 km/h, a drogę z powrotem z średnią szybkością 20 km/h.
2
Bok:
√
x
2
+6x+9=4
można zastąpić równaniem uzasadnij : a) |x+3|=2, b) x+3=4, c) |x+3|=4
1
Basia:
(sin 22 stopni −1)
2
x (sin22 stopni +1)
2
2
grzes:
a)narysuj wykres funkcji
2
y=
+1
2x−1
b)podaj dziedzinę tej funkcji
2
edytka:
różnica między licznikiem i mianownikiem pewnego ułamka jest równa 82. jeżeli do licznika dodamy kwadrat liczby 3, a do mianownika kwadrat liczby 4, to otrzymamy ułamek równy
2
edytka:
Mianownik dodatniego ułamka jest o 3 większy od jego licznika. jeżeli licznik ułamka zwiększymy o 4 a mianownik zmniejszymy o 2, to otrzymamy 14/5 wartości ułamka. wyznacz ten ułamek.
0
edytka:
Franek ma 15 lat, a jego tata Jan ma o 25 lat więcej. a) oblicz, ile razy tata Franka jest od niego starszy.
0
Kruszyncia:
Bardzo prosiłabym o pomoc w Zadaniach, samej bardzo mi ciężko.
3
ka$ia:
Help
<krzyczy> Uzasadnij, że kwadrat wysokości poprowadzonej z wieszchołka kąta prostego w trójkącie
1
Dora:
Uzasadnij że pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu o wymiarach x , 2x , 3x opisuje wzór P(x) = 22x²
2
Boguśśś:
potrzebuję pomocyyyy
Zad.
4
ela 15:
n
2
243
dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a
n
=
wykaż że (a
2
, a
3
,
jest ciagiem
n+1
64
geometrycznym proszę was o pomoc
1
JA:
Zadanie:
16
adaś- Eta.. Basia.Bogdan help:
Dla jakiej wartości parametru X istnieje suma nieskończonego ciągu artm. a) 1,x+5,(x+5)
2
, (x+5)
3
...
1
Basia:
jezeli β jest kątem ostrym i cosβ=1/8 to i w odp jest 60 stopnio <β<75 stopni
0
gregorr69:
HELP! Oblicz pole powierzchni i objetosci ostroslupa prawidlowego czworokatnego o krawedzi podstawy rownej 4 cm i wysokosci rownej 8cm
2
ela 14:
6n
dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=
wykaż że (a
1
, a
3
−
1
2
, a
5
) jest ciągiem
n+1
arytmetycznym proszę o pomoc krok po kroku
3
Aero:
Na stronie tej
2353
skad wiadomo ze licznie π odpowiada liczba 3
Nie rozumiem tego
0
gregorr69:
HELP! Oblicz pole powierzchni i objetosci ostroslupa prawidlowego czworokatnego o krawedzi podstawy rownej 4 cm i wysokosci rownej 8cm
4
matma lovex:
Witam. Mam problem z takim oto zadaniem:
3
adaś HELP !! :/:
Dla jakiej wartości parametru X istnieje suma nieskończonego ciągu artm. a) 1,x+5,(x+5)
2
, (x+5)
3
...
8
bogdan:
:::rysunek:::
1
ela 13:
dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a
n
=
2n=1
3n−5
sprawdz który wyraz ciągu jest równy 1
1
kicia:
x
2
−24+12=0 (x−3)
2
=9−4x
2
ela 12:
w ciagu geometrycznym q=2,suma 8 początkowych wyrazów jest równa 765 wyznacz a
1
0
kicia:
prawdopodobienstwo pomocy w pudełku znajduja sie zelki , w tym 14 czerwonych , 6 zołtych i x niebieskic. Jezeli
2
ela 4:
wyznacz sumę 10 początkowych wyrazów ciągu geometrycznego mając dane;a
1
=3 a
2
=1,5
0
kicia:
zadanie 1 w pudełku jest 50 kulek w tym 25 czerwonych , 15 białych i 10 niebieskich. kasia nie patrzac
3
Ola:
Bardzo proszę o pomoc, bo sama już chyba nic nie wykombinuję:( Zad. Rozwią równanie:
0
kicia:
: prawdopodobienstwo
1
kdafb:
pomóżcie układ równań 3x − 4y = 14
1
Kasiunia:
2
ela:
w ciągu geometrycznym a
3
=8, a
7
=
1
2
wyznacz pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu
0
Marcysia:
w kwadracie o boku 4 cm ścięto naroża tak, że powstał ośmiokąt foremny. oblicz pole powstałego ośmiokąta.
0
Sara:
Różnica między licznikiem i mianownikiem pewnego ułamka jest równa 82. Jeżeli do licznika dodamy kwadrat liczby 3 a do mianownika kwadrat liczby 4 to otrzymamy ułamek równy kwadratowi
6
Hashiri:
Zadanko :
1
Marcin:
czy może mi ktoś pomóc rozwiązać ? Zad.
1
kdafb:
układ równań 3x − 4y = 14
2
em:
log
1
x−1
0,4 > 0 pomocy!
0
Anusiak:
proszę o pomoc
Zad.
3
Marcysia:
w kwadracie o boku 4 cm ścięto naroża tak, że powstał ośmiokąt foremny. oblicz pole tego ośmiokąta.
4
Basia:
jeżeli kosinus kąta β stanowi % sinusa tego kąta , to tanges kata β jest równy w odp jest 3 i 1/3
2
kdafb:
Bardzo proszę o pomoc, układ równań 3x − 4y = 14
13
Arek:
dane są wierzchołki trójkąta A = (6, −1), B = (10,1), C = (2,7). wykaz, ze trójkąt ABC jest prostopadły
0
Angel:
Skrajnymi wyrazami proporcji są liczby 9 i 32, a suma wyrazów środkowych jest równa 34. Oblicz wyrazy środkowe.
0
paaatryyk5656:
Witam. Wiem, że jest to forum matematyczne ale na pewno wiele osób zna też fizykę.
0
askaaaaa:
do Godzio dasz gg
0
Paulina:
Rowerzysta przejechał trasę pomiędzy Gdańskiem i Sopotem tam i z powrotem. Drogę Sopotu pokonał ze średnią prędkością 30km/h , a drogę z powrotem ze średnią szybkością 20km/h. Oblicz z jaką
1
Paweł:
Rozwiąż równania:
4
Krystian:
Wyznacz liczbe m tak, aby proste o równaniach y = (2m − 1)x i y= (5−m)x+7 były równoległe... w jaki sprsób sie do tego zabrac
?
0
Kasia:
bardzo prosze o pomoc, nie wiem jak stworzyc dowod 1) jesli liczba naturalna n hest podzielna przez 6, to n jest podzielna przez 3
1
Piotrek:
czy dobrze rozwiazałem równanie
?
x
x+1
=
3
1
8
Adam:
−Zadanie 1wsze. Dane są przedziały A=(−5,2) B= <0,6> Wyznacz przedziały AU(do góry nogami)B oraz A\B
2
Arnold ;)):
Funkcja liniowa Arnold
:
0
Arnold ;)):
Zadanie Arnold : Na początku roku szkolnego było w liceum o 20 harcerzy więcej niż w sąsiednim
0
fruu:
"trwalosc polskiego kosmosu byla warunkiem tozsamosci narodowej w spoleczenstwie bez panstwa"
0
em:
log
1
x−1
0,4 > 0 nie umiem...
2
tomcio:
Liczbę 2
52
−2
51
licznik
0
kicia:
x
2
−24+12=0 (x−3)
2
=9−4x
5
tuba1993:
kompletnie nie znam się na funkcjach
0
kicia:
prawdopodobienstwo z pudełk z nicmi zawierajacego 6 szpulek nici białych i 3 szpulki nici czarnych wybrano w
0
kicia:
prawdopodobienstwo pomocy w pudełku znajduja sie zelki , w tym 14 czerwonych , 6 zołtych i x niebieskic. Jezeli
1
kicia:
zadanie 1 rzucamy trzy razy smetryczna moneta . prawdopodobienstwo zdarzenia :
1
kicia:
zadanie 1 w pudełku jest 50 kulek w tym 25 czerwonych , 15 białych i 10 niebieskich. kasia nie patrzac
0
xtynax:
Trzech uczniów pisało test z którego można było uzyskać od 0 do 100pkt.Średnia z tego testu wyniosła 70pkt,a mediana100pkt.Oblicz jakie wyniki uzyskali uczniowie
3
agata:
1
hej mam problem z logarytmem mam obliczyc logarytm dziesiatego 100+ log4
4
0
xtynax:
Miasto Waszyngton (wraz z przyległym Arlington)jest zbudowane na planie kwadratu.Na mapie bok tego kwadratu ma 7cm ,a mapa wykonana jest w takiej skali,że 3,5cm na mapie to 5mil w
9
Tomek:
jak obliczyć 3 + 2 tg
2
alfa wiedzac ze sin alfa = 1/4 i kąt alfa jest ostry
?
8
Tomek:
Jak wyznaczyć wzór funkcji równoległy do wykresy funkcji np. y = 2x − 6 przechodzacy przez punkt P = (−2 ; −4)
0
Paulina:
Oblicz V i Pc sześcianu, którego przekątna jest o 6 cm dłuższa od długości jego krawędzi.
0
Ulusia :)):
wyraz ogólny ciagu (an)wyraża sie wzorem a
n
=2−5
n
+1 wykaz ze jest to ciag geometryczny
2
Kasia:
:::rysunek:::
PROSZĘ O SPRAWDZENIE
i ewentualne poprawienie...
0
Karolina:
−Zadanie 1wsze. Dane są przedziały A=(−5,2) B= <0,6> Wyznacz przedziały AU(do góry nogami)B oraz A\B
0
natalia:
oblicz odległość punktu A od środka odcinka BC gdzie punkt A(1,3) B(4,7) C(−2,−3)
0
ania 20:
Dany jest punkt A=(2,7) wyznacz na osi OX taki punkt B, aby jego odległość od punktu A wynosiła
0
natalia:
Wyznacz odległość punktu przecięcia prostych y= x−5 i y= −2,5x + 2 od prostej o równaniu y= −x+3
2
Piotrek:
czy moze ktoś mi szybko sprawdzic czy dobrze mam
? Sprawdź czy punkty A= (2; −5) , B = (2; 5) należą do wykresu y = 2x−6
0
Arnold ;)):
Proszę o pomoc
Arnold
: Na początku roku szkolnego było w liceum o 20 harcerzy więcej niż w sąsiednim
0
Arnold ;)):
Funkcja liniowa W dwóch sadach owocowych rosło razem 1500 drzewek .W ciągu roku liczba drzewek w każdym sadzie
0
ona666:
mama obiecała Jasiowi kieszonkowe w 1 miesiacu otrzyma 3 zl w kazdym nastpenym o 2 zl wiecej niz w poprzednim . w ktorym miesiacu jas otrzyma 61 zl kieszonkowego ?
3
GRANDER:
Zad. Pole kwadratu jest równe 8 cm
2
. Oblicz promień koła
0
xxx:
poezja i książki autorstwa jpII (tylko podstawowe informacje)
2
Mateusz:
Męczę się nad tymi zadaniami i nie wiem kompletnie jak je zrobić, a nie mam odpowiedzi. Proszę Was o pomoc
0
Milutka=):
Przekrój osiowy stożka o wysokości h jest trójkątem prostokątnym. Oblicz objętość i pole powierzchni tego stożka
0
kucinek:
mam takie pytanko jest może ktoś na tym forum uzdolniony z polskiego:0
jeżeli ak to bym był wdzięczny jakby zajrzał do tego zadania: http://zadane.pl/zadanie/578824
1
Elka:
Uzasadnij, że jeżeli α jest miarą kąta ostrego, to sin α < tgα .
0
xxx:
Z jaką szybkością przechodzi światło przez warstwę szklaną jeśli wiadomo, że współczynnik załamania szkła wynosi 1,55
2
Kasia:
logika pomocy
Niech C oznacza czworokąt na płaszczyźnie. Rozważmy zdanie:
0
Karolina:
Witam was ciepło. Proszę o pomoc w zadaniach bo przez parę tygodni nie mogłam uczęszczać do szkoły (wycięcie wyrostka)+ problemy z zdrowiem. I narobiłam se małych kłopotów. Niżej
0
LIBRE:
Rozwiąż równania metodą podstawiania.
3
Basia:
sinus kąta α jest 4 razy mniejszy niż tangens tego kąta.wobec tego kosinus kata α jest równy
w odp jest 1/4
14
matthew:
Cześć, mam takie zadanie:
2
klaudia:
Jak rozłożyć na czynniki wyrażenie 4 − 25 (x − y)
2
? Proszę rozpiszcie mi to
1
Elka:
Proste o równaniach y= x+2 oraz y= x+4 przecinają osie układu współrzędnych w punktach A, B, C i D . Oblicz pole czworokąta ABCD.
1
Piotrek:
Liczbę 42 przedstaw w postaci sumy dwóch składników tak aby różnica ich kwadratów była równa 168...
0
Arnold ;)):
Na początku roku szkolnego było w liceum o 20 harcerzy więcej niż w sąsiednim technikum .Do końca roku szkolnego liczba harcerzy wzrosła w liceum o 25 %,a w technikum o 2/3 stanu na
0
bart:
Proszę o wskazanie błędu wskazanie błędu.
0
Paulina:
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy ma długość d=6
√
2
a pole jego powierzchni całkowitej wynosi 264 cm
2
. Oblicz:
0
Sunia:
W dwóch sadach owocowych rosło razem 1500 drzewek .W ciągu roku liczba drzewek w każdym sadzie o 25 % i wtedy okazało się ,że liczba drzewek w drugim sadzie stanowiła 2/3 liczby drzewek w
1
Elka:
Środki boków trapezu łączymy kolejno odcinkami. jaką część pola trapezu stanowi pole otrzymanego czworokąta?
0
monia:
Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy
√
7
−5,a drugi wyraz jest równy 2
√
7
−1.Różnica tego ciągu jest równa;
0
monia:
Liczby 2,6 są dwoma początkowymi wyrazami ciągu geometrycznego .Do wyrazów tego ciągu nie należy liczba:
4
monia:
Punkt P jest punktem przecięcia się wykresów funkcji y=−2x+4 i y=−x−2.Punkt P leży w układzie współrzędnych w ćwiartce ;
0
kropka:
Oblcz: (n + 1)
4
Mala:
W pięciokącie foremnym ABCDE kąt EDA ma miarę: A. 54
0
monia:
Do wykresu funkcji f(x)=log
4
x nie należy punkt; a).(1,0)
0
lulek:
Długość wysokości ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa długości krawędzi podstawy. Wyznacz miarę kąta między krawędzią boczną a płaszczyzną podstawy.
0
_emDżi_:
Prosze o pomoc
Z beczki zawierającej 30 litrów wina karczmarz zaczerpnął 1 litr, a następnie dolał 1 litr wody. Postąpił tak dziesięć razy. Ile czystego wina pozostało w beczce?
0
:)):
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o wysokości długości h ściany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze α. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego
1
kropka:
Rzucamy kością do gry i monetą. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń: A − wypadł orzeł i parzysta liczba oczek
1
Kotek:
Zadanie 1. O funkcji liniowej f wiadomo, że f(1)=2 oraz, że do wykresu tej funckji nalezy punkt P(−2,3).Wyznacz wzór funkcji f.
0
??:
mam takie pytanko?co uważacie żeby kupić książkę jako podziękowanie za naukę animatorowi który przygotowuje do bieżmowania, jest to kobieta.Jaką książkę uważacie za słuszną, wiem ,że
10
KIZI:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań. Miałam dłuższa przerwę w szkole,(zdarzenie losowe),i nie umiem tego, bardzo chcę to zrozumieć nio, ale ...
2
monia:
Jeśli x
2
<x, to ; A.−1<x<0
2
Mala:
Równanie prostej przechodzącej przez punkty A= (−2,5 ) oraz B= (3, −5) ma postać. A. y= −x +3
2
Filip:
Stu młodych ludzi zapytano, w którym wieku życia zakończyli edukację. Wyniki ankiet przedstawiono w tabeli.
1
monia:
Wyrażenie 5(4−x)−2x(x−4) można zapisać w postaci; A.−10x(4−x)
1
monia:
Liczba przeciwna do podwojonej odwrotności liczby a jest równa; A.−2a
0
sandra:
suma dziesieciu wyrazów poczatkowych pewnegp ciagu geometrycznego o ilorazie q=2 wynosi 341.Oblicz pierwszy wyraz tego ciagu
3
monia:
Równanie x
3
+9x=0; A.nie ma pierwiastków
2
monia:
Jeśli A=<−8,12> i B=(0,20),to różnica A/B jest przedziałem; a)(−8,0)
4
mique:
Pewna 4 cyfrowa liczba jest podzielna przez 3 i przez 5. Dwie pierwsze cyfry tworzą liczbę cztery razy mniejszą do liczby utworzonej przez dwie ostsnie cyfry. Liczba utworzona przez
0
sandra:
dany jest ciąg (an) o wyrazie ogólnym:
0
Tomek:
Trzecia część liczby 3150 jest równa: a)150 b)1150 c)350 d)3149 policz i zaznacz prawidłową odpowiedz.
0
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy:
Oblicz wartosc wyrazenia : 5
2log
5
3 − log
25
9 + log
0,2
27
2
Mala:
ile rozwiązań ma równanie: x
4
+ 4x
2
+ 4 = 0
0
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy:
Wiedzac, ze log
14
2 = a i log
14
5 = b, oblicz log
7
50 Wiedzac, ze log
3
20 = a i log
3
15 = b, oblicz log
1/3
360
4
Basiu, Mickiej, Tim, Mateusz:
1.Pan Nowak zarabia o 10% więcej niż pan Kowalski.
1.Pan Nowak zarabia o 10% więcej niż pan Kowalski. O ile procent pan Kowalski zarabia mniej niż pan Nowak
3
Paulina:
Oblicz V i Pc sześcianu, którego przekątna jest o 6 cm dłuższa od długości jego krawędzi.
2
Paulina:
Jak zmieni się V prostopadłościanu gdy długość podstawy zwiększymy 2,5 raza, szerokość zmniejszymy 2 razy, a wysokość zmniejszymy o 20 %?
1
xxx:
Jakie współrzędne ma unkt A' symetryczny do punktu A= (−3.
√
7
) względem prostej y= −2
0
ev:
Krawedz podstawy w ostroslupie prawidlowym czworokatnym ma dlugosc 8 cm, a kat miedzy plaszczyznami, w ktorych zawieraja sie przeciwlegle sciany boczne, ma miare 70 stopni. Oblicz:
1
paula:
oblicz x wiedzac ze kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego s aliczby 2,xkwadrat+3,x+10
2
Basiu, Mickiej, Tim, Mateusz:
Partia ,,Szczęśliwych" miała 12% poparcia wśród wyborców a partia "wesołych" 8%. W wyborach poparcie każdej partii wzrosło o 4 punkty procentowe.
1
xxx:
Iloczyn
3
√
4
oraz
4
√
8
. jest równy:
0
Paulina:
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna o długości d jest nachylona do płaszczyzny pod kątem α. oblicz objętość graniastosłupa wiedząc, że sin α = 0,2.
0
danka:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z wyssokością ściany bocznej kąt 30 stopni. Wyznacz objętość tego ostrosłupa, jeśli krawędź jego podstawy ma długość a.
0
danka1004:
Dany jest ostrosłup prawidłwoy czworokątny o podstawie ABCD i wierzchołku S. Punkt P jest środkiem odcinka AS. Wyznacz cosinusy kątów trójkąta ACP, jeśli krawędź boczna
5
KLAUDIA:
Hej ; ) Pomożecie?
0
Kld:
Pole powierzchni bocznej walca jest równe 64
√
3pi
a przekątna przekroju osiowego tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60st. wyznacz objętość walca
0
sandrus:
1. Wierzchołkiem paraboli będącej wykresem funkcji f określonej wzorem f(x) = 1/2x² − 2x − 3 jest liczba?
2
moniś:
:( pomozcie:(
0
Kld:
moje zadanie na dziś:
1
eveluś:
POMOCY:(( plisss
1
mat:
Dane są odcinki o długościach a=3, b=5, c=8. Oblicz katy w trójkącie zbudowanym z tych odcinków.
0
Karolina:
.Podstawą graniastosłupa jest trójkąt o bokach dł. 6, 10 i 14. Krawędź boczna dł. 8 tworzy z płaszczyzną kąt π/3. Oblicz objętość tego tego graniastosłupa.
1
mat:
Warunek na to aby z trzech wektorów dało się zbudować trójkąt
0
Karolina:
Podstawą graniastosłupa pochyłego jest równoległobok o bokach dł. 6 i 8. Kąt między tymi bokami ma miarę π/6. Krawędź boczna graniastosłupa długości 10 jest nachylona do płaszczyzny podswy
0
Karolina:
1. Podstawą graniastosłupa prostego jest romb, którego pole wynosi 60cm2. Pola przekrojów wyznaczonych odpowiednio przez krawędź boczną i przekątną podstawy wynoszą 72cm2 i 60cm2.
0
xxxx:
zad.1 pole przekroju kuli odległego od srodka o 6 cm jest rowne 64 pi cm kwadratowego. oblicz
5
Lola:
rozwiaz nierownosc: |16 x
2
− 4 | < 4
0
ania 20:
Dany jest punkt A=(2,7) wyznacz na osi OX taki punkt B, aby jego odległość od punktu A wynosiła
0
kasia :
Tworząca stożka ma długość 8
√
2
i tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 45 .oblicz objętość stożka
0
olasia:
Wolfgang Amadeusz Mozart napisał 46 symfonii i koncertów skrzypcowych. Gdyby nie liczyć ostatniej symfonii − Jowiszowej (której nie ukończył) liczba symfonii stanowiłaby ósmą część
1
Kaśka:
Wykaż, że dla dowolnego kąta ostrego α prawdziwa jest nierówność tg
2
α + ctg
2
α ≥ 2
4
kicia:
rozwiaz rownanie ; 1) x
2
+6x+9=0
0
ola:
z naczynia w ktorym trzy kule białe i jedna czarna losujemy kolejno trzy razy po jednej kuli .Prawdopodobenstwo zdarzenia:
0
ola:
z pudełk z nicmi zawierajacego 6 szpulek nici białych i 3 szpulki nici czarnych wybrano w sposob losowy jedna a nstepnie z pozostałych druga szpilke . Prawdopodobienstwo zdarzenia za
0
Ulusia :):
a
n
= 2 −5
n+1
1
mariusz30:
Uczniowie klasy V w kolejnych dniach tygodnia mają następujące liczby lekcji: 6,7,7,5,6. Oblicz średnią arytmetryczną i odchylenie standardowe liczby lekcji w tej klasie.
0
ola:
w pudełku znajduja sie zelki , w tym 14 czerwonych , 6 zołtych i x niebieskic. Jezeli prawdopodobenstwo wyciagnecia z puh\delka zółtego zelka jest rowne 1/4, to x jest rowne ?
0
marianek111:
3 chłopców i 4 dziewczynki ustawiają się w 2 rzędach. w pierwszym rzędzie mają stać dziewczynki, a w drugim chłopcy. ile może być takich ustawień
2
Mystery :
wyznacz najmniejszą wartość wyrażenia x
3
+y
3
, jeśli x+y=2
0
ola:
zadanie 1 rzucamy trzy razy smetryczna moneta . prawdopodobienstwo zdarzenia :
0
ola:
1
W tym roku matura !:
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4 cm a przekątna bryły ma długość 9 cm. Oblicz objętość graniastosłupa.
0
ikunia:):
kąty przy jednym z boków trójkąta mają miary 30 stopni i 45 stopni wysokośc opuszczona na ten bok ma długosc 6 cm. oblicz pole tego trójkąta
2
Maja:
Zad.1 Ela ma 2 czerwone i 3 zielone kapelusze oraz 5 czerwonych i 6 zielonych torebek. Chce się ubrać
0
w trapezie prostakątnym podstawy mają długości 6 i 9 a ramiona 4 i 5 . jaka miare ma kąt ostry tego trapezu?
0
podstawa trójkąta równoramiennego ma długośc 8 cm a jego ramiona tworzą kąt 76 stopni. oblicz obwód tego trójkąta.
0
ania 20:
W okręgu poprowadzono z cięciwy AB i CD, które przecięły się w punkcie E, wiedząc, że AE =9, EB= 4, CE=3 oblicz ED
0
Doda:
0
Karolina:
Hej
mam pare zadanek i potrzebuje pomocy w ich rozwiazaniu bardzo prosze o pomoc 1. Podstawą graniastosłupa prostego jest romb, którego pole wynosi 60cm
2
. Pola przekrojów
0
dzidek:
:::rysunek::: Lornetka teatralna powiększa oglądany obraz 3razy,oko sępa powiększa obraz 2 razy.Narysuj
0
Bill:
Witam, W jednym z zadań z którymi ostatnio miałem problem trzeba było użyć trygonometrii. Jedna miła
3
ania 20:
wierzchołek trójkąta prostokątnego równoramiennego leży na okręgu o promieniu 5. Oblicz obwód i pole trójkąta
0
Galia:
Liczba bakterii w pewnej populacji podwaja się co 24 godziny. Populacja osiąga maksymalną liczebość po 40 dobach. Zamtem ta populacja osiąga 1/16 maksymalnej liczebności po jakim
3
tom:
Kąt rozwarcia stożka ma miarę 120
0
, promień jego podstawy jest równy 2. Oblicz pole przekroju osiowego tego stożka
0
ania 20:
√
74
2
ania 20:
prostokąt o boku 8 i 4 zwinięto tworząc powierzchnię boczną walca. tworząca ma 8 to ile ma promień?
1
danka1004:
:::rysunek::: wyraź długości boków AC i AB trójkąta ABC w zależności od długości boku BC, gdy
2
Haaaaaaanka:
−3x=−2x−x −3x+2x+x=0
3
Haaaaaaanka:
Witam, mam problemy z wielomianami, czy mogłby ktoś sprtawdzić, czy zrobiłam dobrze przykłady?
1
danka1004:
:::rysunek::: oblicz długość odcinka x, uwzględniając dane przedstawione na rysunku:
2
marcin:
Figura F1 jest podobna do figury F w skali 1,5. Oblicz pola tych figur wiedząc, że różnica pól wynosi 85 cm2.
0
pomóżcie:
Pewne miasto leży na 30 szerkokości geograficznej. Promień kuli ziemskiej wynosi6300 km. Jakę drogę zakreśla to miasto na skutek obrotu ziemi dookoła osi w ciągo 20 minut?
13
motka54:
usuń niewymierność z mianownika ::
2
Lola:
Do trójkąta prostokątnego ABC w którym przyprostokątne mają długości |AC|=5 a |BC|=5
√
3
, dorysowano trójkąt równoboczny ADB. Wykaż że trójkąt BCD jest prostokątny.