mógłby ktoś pomóc ?
Marcin: czy może mi ktoś pomóc rozwiązać ?
Zad.
Dany jest wielomian W(x)= x3+kx2−4
a) wyznacz wspólczynnik k tego wielomianu wiedząc,że wielomian ten jest podzielny przez dwumian
x+2
b) dla wyznaczonej wartości k rozłóż wielomian na czynniki i podaj wszystkie jego pierwiastki
9 mar 20:19
justka:
W(−2) = 0⇒ 0 = −8 + 4k −4 ⇒k = 3
W(x) = x3 +3x2 −4
w(x) = x3 + 4x2 −x2 −4
W(x) = x2(x −1) +4(x2 −1)
W(x) = x2(x−1) +4(x−1)(x+1)
W(x) = (x−1)(x2 +4x + 4)
W(x) = (x−1)(x+2)2
W(x) = 0 ⇒ (x−1)(x+2)2 ⇒ x= 1 lub x = −2
9 mar 20:25