blondyneczla: Oblicz pole powierzchni i objetosci ostroslupa prawidlowego czworokatnego o krawedzi podstawy
rownej 4 cm i wysokosci rownej 8cm
9 mar 22:56
Iza: V=1/3Pp*H
Podstawą jest kwadrat.
Pc=Pp+Pb
Pb=4Pt
Pt: aby wyznaczyć pole jednego trójkąta neleży z Pitagorasa obliczyć wysokość, tego trójkąta i
podstawić do wzoru na jego pole.
9 mar 23:05
ona: ale wysokosc jest przeciez podana

9 mar 23:13
Iza: Chodziło mi o wysokość trójkąta ściany bocznej. Wysokość bryły przebiega w punkcie, który jest
środkiem kwadratu, narysuj to sobie, a zobaczysz ten trójkąt, którego przeciwprostokątna jest
wysokością ściany bocznej.
Tzn, że ten trójkąt tworzą przyprostokątne o długościach: H i 1/2 krawędzi, podstawiasz,
liczysz.
9 mar 23:18
blondyneczla: a czy tak jaak ja wymyslilam jest dobrze izuniu?
P
P= a
2 wiec 4*4 czyli 16
V = 1/3 * Pp · H czyli 1/3 * 16 *8 =38,4
P
b=Pb = 2ah
= 2*4*8=64
P
c= Pp + Pb=16+64=80

?
9 mar 23:30
blondyneczla: dobrze tj iza?
9 mar 23:34
Iza: Wyszło mi inaczej. Policz jeszcze raz. Wysokość ściany bocznej to będzie h=√(1/2*4)2+82, a
pole P=1/2*4*h. Ja już lecę trzymaj się.
9 mar 23:44
aga: Źle jest wzięta wysokość do Pb, bo zamiast wysokości ściany bocznej wzięłaś wysokość
ostrosłupa.
9 mar 23:46