rozłożenie na czynniki
klaudia: Jak rozłożyć na czynniki wyrażenie 4 − 25 (x − y) 2 ?
Proszę rozpiszcie mi to
9 mar 18:01
blabla: 4 − 25 ( x − y)2 = 4 − 25 ( x2 −2xy + y2)= 4 − 25x2 + 50xy − 25y2= −25x2 − 25y2 + 50xy +
4
9 mar 18:40
Eta:
a2−b2=(a−b)(a+b)
22 −52(x−y)2 = [2−5(x−y)]*[2+5(x−y)]= ( 2−5x+5y)(2+5x−5y)
10 mar 02:47
marta: a3+b3+c3 − 3abc
3 paź 21:25
pigor: ... np. tak :
a3+b3+c3−3abc= a
3+3a
2b+3ab
2+b
3 +c
3−3a
2b−3ab
2−3abc=
= (a+b)
3+c
3 −3ab(a+b+c)= (a+b+c)[(a+b)
2−(a+b)c+c
2]−3ab(a+b+c)=
= (a+b+c) (a
2+2ab+b
2−ac−bc+c
2−3ab)=
(a+b+c) (a2+b2+c2−ab−ac−bc) . ...
3 paź 21:35