?
Haaaaaaanka: x5−x4−5x3+5x2+6x−6=0
9 mar 22:36
Haaaaaaanka: PS. żle zapisałam ma byc:
x5−x4−53+52+6x−6=o
9 mar 22:37
Julek:
x
5−x
4−5x
3+5x
2+6x−6=0
x
4(x−1) −5x
2(x−1)+6(x−1) = 0
(x−1)(x
4−5x
2+6) = 0
t = x
2, t≥0
t
2−5t+6 = 0
Δ = 25 − 24 = 1
2
x
2 = 2
x = −
√2 ⋀ x =
√2
x
2 = 3
x = −
√3 ⋀ x =
√3
Odpowiedź : x∊{−
√3;−
√2;1;
√2;
√3}
9 mar 22:41
Eta:
x4( x−1) −5x2( x −1) +6( x −1)=0
( x−1)( x4 −5x2+6)=0
(x−1)( x4 −2x2 −3x2+6)=0
( x−1)[ x2( x2−2) −3( x2−2)]=0
(x−1)( x2−2)(x2−3)=0
(x−1)(x−√2)(x+√2)(x−√3)(x+√3)=0
rozwiązaniami są:
x =1 v x = √2 v x = − √2 v x = √3 v x =−√3
9 mar 22:47
Eta:
9 mar 22:48
Haaaaaaanka: dziekuje
9 mar 23:01