funkcja
Tomek: Jak wyznaczyć wzór funkcji równoległy do wykresy funkcji np. y = 2x − 6 przechodzacy przez
punkt P = (−2 ; −4)
9 mar 18:47
michał kas : pomagam
9 mar 18:52
michał kas : P= (−2;−4)
x = −2
y= −4
−4=2*(−2)−b
b=−4+4=0
y=2x − nowy równoległy wzór funkcji
9 mar 18:55
Tomek: dzieki za jak jest z prostopadłym

? bo stoje na nim
9 mar 18:58
Iza: Aby prosta była równoległa do drugiej prostej współczynnik kierunkowy a musi być taki sam:
y=ax+b
W przypadku prostej y=2x−6 współczynnik jest równy a=2.
Zapisujemy:
y=2x+b
Podstawiamy współrzędne punktu P=(x;y) i wyliczamy b.
−4=2*(−2)+b
b=0
Zapisujemy we właściwej postaci wzór:
y=2x
9 mar 18:58
Iza: Z prostopadłym współczynnik a musi być odwrotny i przeciwny czyli:
a1, a2 − gdzie 1, 2 są indeksami

a1*a2=−1
9 mar 19:01
9 mar 19:04
Iza: Współczynnikiem funkcji y=2x−6 jest 2:
a1=2
a1*a2=−1
2*a2=−1
a2=−1/2
y=−1/2x+b
Podstawiamy współrzędne punktu P i wyliczamy b, następnie zapisujemy wzór funkcji i gotowe.
9 mar 19:13
Tomek: dzieki dzieki obliczyłem prostopadła po 1 wpisie do niej... a ta równoległa z punktem P =(− 2 ;
4) dobrze jest

?
9 mar 19:16