geometria analityczna
aga: Bardzo proszę o pomoc w zadaniu, z którym nie mogę sobie poradzić.
Punkty A(3,0), B(9,6) i D(3,3) są wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD, w którym bok AB
jest równoległy do boku CD. Wyznacz współrzędne wierzchołka C.
9 mar 23:31
Iza: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B (np. układem równań y=ax+b, gdzie za
x i y podstawiasz współrzędne). Następnie, aby ta 2 prosta była równoległa współczynnik
kierunkowy a musi być taki sam jak ten, który wyliczysz z pierwszego układu. Podstawiasz do
podanego wyżej wzoru i dodajesz do niego współrzędne wierzchołka C. Pozostaje b do wyliczenia.
Gdy otrzymasz a i b piszesz wzór.
9 mar 23:37
aga: Równanie prostej CD znalazłam, tj. y= x. Ale jak znaleźć współrzędne punktu C ?
9 mar 23:53
aga: Proszę, pomóżcie!
10 mar 00:09
Sabin:
Można np. tak:
|AD| = 3 (to banalne do policzenia)
Punkt C leży na prostej y = x, czyli C ma współrzędne (x,x) − zamiast y
podstawiłem x.
Wtedy liczysz |BC| ze wzoru na długość odcinka i wykorzystujesz to, że |BC| = |AD| = 3
Wyjdą dwa punkty, (9,9) oraz (6,6) − odrzucamy (9,9) ponieważ wtedy
wyszedłby równoległobok.
10 mar 00:23
aga: Rozumiem, zgadza się. Bardzo dziękuję.
10 mar 00:39
xyz: Równoległobok jest trapezem.
10 mar 10:48
Sabin: Ale nie trapezem równoramiennym.
10 mar 16:57
Sabin:
Chyba... zgooglowałem problem i wyszło że wg jednej definicji równoległobok jest trapezem
równoramiennym, wg drugiej nim nie jest... tak więc, Ago, odpowiedź na Twoje pytanie to:
(9,9) i (6,6) lub samo (6,6), w zależności którą definicję zna nauczyciel
10 mar 17:03