nie rozumiem funkcji
viola: f(x)={2 x∊(−4,−2)
f(x)={|x| x ∊<−2,2>
f(x)={2x−2 x∊(2,∞)
Niestety nie wiem jak się do tego zabrać,proszę o niewielką chociaż pomoc
9 mar 21:46
Iza: To ma być w formie rysunku?
Dla każdego przedziału rysujesz ten kawałek tych 3 funkcji w jednym układzie współrzędnych
(robisz tabelkę i podstawiasz do funkcji)
Np.dla f(x)=2x:
f(−4)=2*(−4)=−8 czyli zaczynasz rysować funkcję od punktu (−4;−8) bo on zaczyna funkcję, tak
wyznaczasz sobie prostą, aż do x=−2, przy czym na początku zaznaczasz niezamalowane kółeczko,
bo jest to zbiór otwarty.
Potem masz wart. bezwzględną z x:
np: zaczniemy od x=−1, bo należy do przedziału <−2;2>
f(−1)=|−1|=1
itd.
Mam nadzieję, że coś zrozumiałaś
9 mar 22:19
viola: Iza,dziękuję ale czy to jest to samo (dla),bo jakoś mi inaczej wychodzi, a chcę to zrozumieć

f(x)={2 dla x∊(−4,−2)
9 mar 22:36
Iza: O faktycznie właśnie zauważyłam, że to jest f(x)=2, a nie f(x)=2x, a to znaczy, że w tym
przedziale jest to funkcja stała, czyli dla (−4;−2) będzie y=2,
9 mar 22:39
viola: Iza, chyba coś zaczęłam rozumieć,ale czy to jest to samo f(x)={2 dla x∊(−4,−2) (dla)
dziękuje
9 mar 22:40
viola: bardzo,bardzo Ci dziękuje−rozumiem

!
9 mar 22:44
Iza: To znaczy, że w tym przedziale funkcją jest y=2. Potem dorysowujesz pozostałe 2 "kawałki" w tym
samym układzie współrzędnych.
9 mar 22:44