matematykaszkolna.pl
nie rozumiem funkcji viola: f(x)={2 x∊(−4,−2) f(x)={|x| x ∊<−2,2> f(x)={2x−2 x∊(2,) Niestety nie wiem jak się do tego zabrać,proszę o niewielką chociaż pomoc
9 mar 21:46
Iza: To ma być w formie rysunku? Dla każdego przedziału rysujesz ten kawałek tych 3 funkcji w jednym układzie współrzędnych (robisz tabelkę i podstawiasz do funkcji) Np.dla f(x)=2x: f(−4)=2*(−4)=−8 czyli zaczynasz rysować funkcję od punktu (−4;−8) bo on zaczyna funkcję, tak wyznaczasz sobie prostą, aż do x=−2, przy czym na początku zaznaczasz niezamalowane kółeczko, bo jest to zbiór otwarty. Potem masz wart. bezwzględną z x: np: zaczniemy od x=−1, bo należy do przedziału <−2;2> f(−1)=|−1|=1 itd. Mam nadzieję, że coś zrozumiałaśemotka
9 mar 22:19
viola: Iza,dziękuję ale czy to jest to samo (dla),bo jakoś mi inaczej wychodzi, a chcę to zrozumieć emotka f(x)={2 dla x∊(−4,−2)
9 mar 22:36
Iza: O faktycznie właśnie zauważyłam, że to jest f(x)=2, a nie f(x)=2x, a to znaczy, że w tym przedziale jest to funkcja stała, czyli dla (−4;−2) będzie y=2,
9 mar 22:39
viola: Iza, chyba coś zaczęłam rozumieć,ale czy to jest to samo f(x)={2 dla x∊(−4,−2) (dla) dziękuje emotka
9 mar 22:40
viola: bardzo,bardzo Ci dziękuje−rozumiem !
9 mar 22:44
Iza: To znaczy, że w tym przedziale funkcją jest y=2. Potem dorysowujesz pozostałe 2 "kawałki" w tym samym układzie współrzędnych.
9 mar 22:44