geometria analityczna
Arek: dane są wierzchołki trójkąta A = (6, −1), B = (10,1), C = (2,7). wykaz, ze trójkąt ABC jest
prostopadły
czytałem podobny wpis ale nie zrozumiałem z niego zbyt wiele wiec prosze o pomoc
9 mar 20:09
Iza: Jeśli mamy zadanie typu wykaż, że to bardzo ważne:
Założenie: Piszemy wsp. punktów.
Teza: Trójkąt ABC jest prostopadły.
Dowód: {Tu musisz ułożyć równania 3 prostych przechodzących przez punkty: |AB|, |BC|,|AC|,
następnie z warunku prostopadłości a1*a2=−1, wywnioskować że współczynniki a 2 z tych 3
prostych spełniają ten warunek}
Jest chyba jeszcze 1 sposób coś z kątem itd. ale nie chce mi się teraz nad tym myśleć.
Jak nie rozumiesz dalej to napisz wytłumaczę.
9 mar 20:20
Tomek: nie bardzo wiem jak wyznaczyc te 3 proste
9 mar 20:25
justka:
Oblicz długości boków tego trójkąta |AB|, |AC|, |BC| a potem sprawdź czy zachodzi tw.
Pitagorasa
9 mar 20:27
Tomek: a jak to zrobic... tzn... teoretycznie wiem ale nie wiem jak zapisac...
9 mar 20:30
justka:
potrafisz obliczyć długości boków?
9 mar 20:32
Tomek: no własnie nie
9 mar 20:40
Iza: Wyznaczmy proste:
A=(xA;yA), B=(xB;yB)
ukl. równań:
yA=axA + b
yB=axB + b
Podstawiamy współrzędne i wyznaczamy a i b tak z każdą prostą.
Można też zrobić jak justka.
9 mar 20:43
Tomek: jak wyznacze a i b to co dalej
9 mar 20:50
Iza: jak będziesz miał 3 proste to sprawdź wspołczynniki a każdej z nich i wykaż że spełniają
a1*a2=−1, czyli np. y=2x+5 i druga funkcja y=−1/2x−1 gdzie a1=2, a2=−1/2 odrazu rzuca się
w oczy, że są prostopadłe, ale musisz to zapisać posługując się podanym wzorem.
9 mar 20:55
justka:
|AB|2 = (10 −6)2 + (1+1)2
|AB|2 = 16+4
|AB| = √20
|BC|2 = (2 −10)2 + (7−1)2
|BC| 2 = 64 + 36
|BC| = √100
|BC| = 10
|AC|2 = (2−6)2 + (7+1)2
|AC|2 = 16 + 64
|AC| = √80
9 mar 20:57
Tomek: oki cos łapie... za 10 min napisze czy udało sie
9 mar 20:57
justka:
najdłuższym bokiem jest |BC|, zatem jeśli trójkąt jest prostokątny to bok BC jest
przeciwprostokątną
Sprawdzamy czy prawdziwe jest tw. Pitagorasa czyli czy prawdziwa jest równość
|BC|2 = |AC|2 + |AB|2
100 = 80 + 20
100 = 100 ⇒ trójkąt ABC jest prostokatny
9 mar 21:01
Tomek: oki... dzieki i dobranoc
9 mar 21:10