w kwadracie o boku 4 cm ścięto naroża tak, że powstał ośmiokąt foremny. oblicz p
Marcysia: w kwadracie o boku 4 cm ścięto naroża tak, że powstał ośmiokąt foremny. oblicz pole tego
ośmiokąta.
9 mar 20:14
ak1:

Pole kwadratu
P=4
2=16 cm
2
| | 4√2 | |
liczymy bok trójkąta z pitagorasa c= |
|
|
| | 3 | |
c
2 to pole czterech odciętych narozników
oblicz resztę
9 mar 20:30
Marcysia: dziękuję bardzo za pomoc! jestem bardzo wdzięczna!
9 mar 20:33
xyz: To zadanie zdaje się, że jest źle rozwiązane, W ośmiokącie foremnym muszą być wszystkie boki i
kąty równe.Bok zielony oznacz np. x. Wtedy zachodzi związek
2x+c=4 i c2=x2+x2
9 mar 22:32