nowe
humanistka na 100%: Wierzchołkami trójkąta ABC są pkt. A=(−2, −1) B=(7,5) C=(0,4) Sprawdź czy trójkąt ma os
symetrii. Jeżeli tak to napisz równanie tej osi.
9 mar 22:59
humanistka na 100%: ostatnie i ide spac, serioo
9 mar 23:01
Godzio: jeśli trójkąt ma oś symetrii to jest albo równoboczny albo równoramienny:
|AB| = √ (7+2)2 + (5+1)2 = √81 + 36 = √117
|CA| = √ (0+2)2 + (4+1)2 = √4 + 25 = √29
|BC| = √ (0−7)2 + (4−5)2 = √50
czyli wyszło że różnoboczny −> nie ma osi symetrii
9 mar 23:03
humanistka na 100%: sorry pomyliłam pkt A

powinno byc A= (4,1) reszta tak samo...
9 mar 23:06
humanistka na 100%: wg twoich wzorow i zmienionego pkt A wyszlo mi ze jest rownoramienny !

i co teraz?
9 mar 23:12
Godzio:

ehh

|AB| =
√(7−4)2 + (5−1)2 =
√9 + 16 =
√25 = 5
|BC| =
√50 (wcześniej wyliczony
|CA| =
√(0−4)2 + (4−1)2 =
√16+ 9 =
√25 = 5
czyli jest równoramienny
Oś symetrii to prosta przechodząca przez A i prostopadła do BC
prosta BC:
5=7a+b
4= b
1 = 7a
prosta prostopadła przechodząca przez A :
a = − 7 A(4,1)
1= −7 * 4 + b
1 = −28 + b
b = 29
y = −7x + 29
9 mar 23:12
humanistka na 100%: mądry pan!

dzieki wielkie, ide spac dosc matmy na dzis
9 mar 23:18