Dziekuje
Adam: −Zadanie 1wsze. Dane są przedziały A=(−5,2) B= <0,6> Wyznacz przedziały AU(do góry nogami)B
oraz A\B
−Zadanie 2gie. Wiosną cenę zimowej kurtki obniżono o 20% i wówczas kosztowała ona 320zł. Oblicz
cenę kurtki przed obniżką.
−Zadanie 3cie. Wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = √x2 − 6x + 9
−Zadanie 4te. Znajdź wzór funkcji, której wykres jest prostą przechodzącą przez punkty ( −1;
−4) i ( 0; −3)
a. podaj wzór funkcji której wykres jest prostą równoległą do powyższej prostej i przechodzi
przez punkt M ( 6; 1)
b. Sporządź wykresy obu funkcji na jednym układzie współrzędnych.
9 mar 19:22
Adam: Proszę o pomoc.
9 mar 19:36
Iza: 1.a) Iloczyn A i B to część wspólna obu przedziałów czyli <0;2)
b) A\B, czyli A bez B tj. (−5;0)
2. 20% to 1/5
x − cena przed
x−1/5x=320
4/5x=320
x=400
3. Działanie pod pierwiastkiem musi być większe bądź równe zeru (oznaczyłam to przez >=.
x
2−6x+9>=0
Jest to wzór skróconego mnożenia, jest prosty, ale jeśli nie znamy jego pierwiastków liczymy
deltę i pierwiastek (albo pierwiastki).
Pierwiastkiem tego równ. jest 3. Postać (x−3)
2>=0 mówi nam, że pierwiastek jest podwójny, więc
się odbija (gdy narysujemy na wykresie widzimy że x należy do R).
4. Piszemy układ równań, podstawiając współrzędne punktów postaci (x,y) do y=ax+b, liczymy a i
b. Ostatecznie podstawiamy do wzoru i mamy

a)Prosta równoległa musi mieć taki sam współczynnik a, podstawiamy współrzędne punktu M i
wyliczamy b i zrobione.
b)No tu walnij sobie tabelkę i jedziesz
9 mar 19:39
Adam: dziękuje
9 mar 19:41
Adam: 2. 20% to 1/5 x − cena przed
x−1/5x=320
4/5x=320
x=400
nieozumiem jak x− 1/5x ma byc 4/5x ? przeciez sie tego x odejmuje a nie dodaje
9 mar 19:54
Adam: mi w 3ciem wychodzi delta = 72
9 mar 20:54
Iza: Zauważ, że można to rozpisać tak : (1−1/5)x=(5/5 −1/5)x=((5−1)/5)x=4/5x.
Delta=b2−4ac, w postaci ax2+bx+c=0, delta w tym przypadku jest równa 0 czyli istnieje tylko
jeden pierwiastek, po podstawieniu do wzoru x0=−b/2a wychodzi 3. Jest to pierwiastek
podwójny.
9 mar 21:02
Adam:

To ma wyglądac tak?
f(x) =
√ x2 − 6x + 9
x
2 −6x + 9>0
x
0 = −b/2a
x
0 = −6/2 * 1
x
0 − = 3
9 mar 21:17
Iza: Nie musi to dokładny rysunek, nie mogę Ci narysować tego, bo mam problem z myszą, ale chodzi o
to że 3 jest pierwiastkiem czyli x−em wiec musisz to zaznaczyć na osi x (tylko ona wystarczy)
następnie ustalasz czy a>0 czy a<0 w pierwszym przypadku zaczynasz rysować od góry, w drugim
od dołu zawsze od prawej strony, tak by przeszła "falbanka" przez pierwiastek. Jeśli pojawi
się potęga przy tym pierwiastku (jak w tym przypadku) to parzysta odbija się(dalej jest nad
osią x, taka parabolka), nieparzysta idzie w dół. Teraz sprawdzasz czy funkcja ma być większa
od zera czy nie i wybierasz odpowiednią część nad lub pod osią x i zaznaczasz przedziały. W
tym przypadku:
a>0
funkcja ma być większa bądź równa zeru
odbija się przy x=3
co mówi, że jest nad osią x i dokładnie jeden punkt (x=3) jestna osi, więc wszystkie x−sy
spełniają równośc. Możemy zapisać, że x należy do R.
Troche nagmatwane mam nadzieję, że zrozumiałeś
9 mar 21:48