zad
matthew: Cześć,
mam takie zadanie:
Zapisz za pomocą przedzialów dopełnienie w przestrzeni liczb rzeczywistych przedzialu A∩B,
gdzie A i B to odpowiednio zbiory rozwiązań nierówności:
|3x −2|<10 i ||x| +1| ≥ 4
Zaczałem tak:
A: −10<|3x −2|<10
−10<3x −2 ∨ 3x −2<10
B: −4≥||x| +1| ≥ 4 (pomoc)
−4≥|x| + 1 ∨ |x| +1 ≥ 4
−5≥|x|≥5 −3≥|x|≥3
x≤ −5 ∨ x≥5 x≤ −3 ∨ x≥ 3
x∊<−3, 3>
Nie wiem o co chodzi z tym dopełnieniem w przestrzeni liczb rzeczywistych przedział A∩B
Prosze o pomoc....
9 mar 18:01
matthew: ponawiam
9 mar 20:13
Godzio: dopełnienie to to co potrzebujesz aby A∩B + dopełnienie = rzeczywiste zrozumiałe ?
9 mar 20:48
Godzio: B:
||x|+1|≥4
|x|+1 ≥ 4 v |x|+1 ≤ −4
|x|≥3 v |x| ≤−5 − sprzeczne
x≥3 v x≤−3
x∊(−
∞,−3> ∪ <3,
∞) podaj teraz iloczyn obu zbiorów i wynik
9 mar 20:51
matthew: ajc, masz racje, tam pomylilem sie przy tych trojkach....
a tutaj |x|≤ −5 sprzeczne.... bo wartośc bezwzgledna zawsze dodatnia, tak?
iloczynem bedzie przedzial: x ∊<3, 4)
dopełnienie: (A∩B)` ?
(A∩B)` = (−∞, 3)∪<4, +∞) ?
9 mar 21:05
matthew: to jak? dobrze, czy źle? bo nie wiem
9 mar 21:21
matthew: ponawiam
9 mar 21:40
Godzio: jest ok
9 mar 21:41
matthew: mam jeszcze zadanie z parametrem:
Dana jest funkcja f(x) = (m3 −8)x2 + (m2 −4)x +1
a) wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja osiąga wartość najmniejszą
b) wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których osią symetrii
wykresu funkcji f jest oś OY
Zacząłem tak:
f(x) = (m3 −8)x2 + (m2 −4)x +1
Δm = (m2 −4)2 − 4*(m3 −8) = m4 − 8m2 +16 − 4m3 − 32 = m4− 4m3 − 8m2 +48
w(2) = 16 − 32 − 32 +48 = 0
(m−2)
W(x) = (m4− 4m3 − 8m2 +48)(m−2)
w wyniku dzielenia:
W(x) = (m3 −2m2 −12m −24)(m−2)
ech... tak robie i w sumie nie wiem co.... w punkcie a jest napisane, ze mam wyznaczyć parametr
"m", wiec pod tym katem próbowałem coś zrobić.. efekty widać powyżej...., ale teraz wychodzi
mi tylko m = 2 ponieważ z tego wielomianu nie mogę wyznaczyć m
Proszę o pomoc...
9 mar 22:11
Godzio:
a) funkcja osiąga namniejszą wartość jeśli a>0 bo wtedy ta najmniejsza wartosc jest w
wierzcholku
m3 − 8 > 0
m3 > 8
m > 2
b) zaraz napisz
9 mar 22:18
Godzio: b) zał. jeśli to ma być funkcja kw. m
3 − 8 ≠ 0 m ≠2
1
o jeśli jest to funkcja kwadratowa:
zał. m
3 − 8 ≠ 0
m ≠2
jeśli osią symetry ma być oś OY to wierzchołek p musi być równy 0
p = 0
−b = 0
−(m
2−4) = 0
−m
2 + 4 = 0
m
2 = 4
m = 2 v m = −2
więc odp jest m = −2
2
o jeśli jest to funkcja liniowa
m = 2
y = 1
czyli ogólnie odpowiedzią jest m = −2 i m =2
9 mar 22:22
matthew: moment... jezeli współczynnik a jest dodatni tzn., ze parabola skierowana jest ramionami do
góry, wiec wierzchołek, a raczej y wierzchołka, ma najmniejszą wartość z całej paraboli. ok
rozumiem, ale gdyby współczynnik był ujemny to przecież tez funkcja osiaga wartość
najmniejszą......
9 mar 22:29
Godzio: nie, wtedy osiąga wartość największą
9 mar 22:37
matthew: ok. dzieki
Godzio
9 mar 23:02
matthew: mam jeszcze takie zadanie:
Narysuj w układzie współrzędnych zbior punktów, których współrzędne spełniają warunki:
| | x | |
cos |
| *cosx = 0 ⋀ x2 + y2 ≤ π2 |
| | 2 | |
Proszę o pomoc...
10 mar 00:00