musze to zaczaic do jutra
humanistka na 100%: Chociaż przykład A mi pomóżcie zrobić, z reszta sobie już jakoś poradzę

Na płaszczyźnie
obrano pkt. A i B, takie ze A=(3,−2) i B=(1,−6). Napisz:
a) równanie prostej AB
9 mar 22:06
Iza: Te zadania z równaniem prostej mnie już prześladują XD
y=ax+b − podstawiasz współrzędne punktu A (x;y) potem 2 równanie i punktu B wyznaczasz z układu
a i b.
9 mar 22:09
humanistka na 100%: a=6i 2/3

chyba cos pokreciłam..:(( prosze o jakies wskazowki, cenne porady
9 mar 22:16
Bogdan:
Tyle razy już na forum mówiono, że nie potrzeba rozwiązywać układu równań dla wyznaczenia
równania prostej zadanej przez dwa punkty.
A = (x
1, y
1), B = (x
2, y
2)
| | y1 − y2 | | y2 − y1 | |
a = |
| lub a = |
| |
| | x1 − x2 | | x2 − x1 | |
y = a(x − x
0) + y
0 i już, (x
0, y
0) to jeden z danych punktów.
| | 4 | |
W tym przypadku: a = |
| = 2, y = 2(x − 3) − 2 ⇒ y = 2x − 8 |
| | 2 | |
9 mar 22:17
9 mar 22:19
Eta:
można też tak

pr. AB: ( y− y
A)( x
B−x
A)= ( x −x
A)( y
B−y
A)
( y +2)(1−3) = (x −3)(−6+2)
−2y−4 = −4x+12
−2y= −4x +16
pr. AB:
y= 2x −8
9 mar 22:21
Iza: Zawsze lepiej znać więcej sposobów
9 mar 22:23
Bogdan:
Mogę napisać maturę, ale wtedy to ja ją zaliczę, a nie Ty, a przecież to Ty chcesz ją zdać,
musisz więc napisać ją samodzielnie
9 mar 22:23
Bogdan:
Dobry wieczór
Eto 
. Zdecydujemy się zdawać w tym roku maturę?
9 mar 22:25
Iza: W każdym razie jak masz problemy, najlepszą radą jest robić dużo zadań. To bardzo pomaga i
utrwala wiedzę. Po kilku zadaniach zrozumiesz co się z kąd bierze.
9 mar 22:25
Eta:
Dobry wieczór

Hehe ...... kosztowną operację plastyczną musiałabym najpierw zaliczyć

A tak poważnie, to jestem pełna obaw....... jakie to będą wyniki tegorocznych matur .
Narazie ...... kiepsko to widzę

.....
9 mar 22:31
humanistka na 100%: dziekuje pieknie ludzie, ale robiac sposobem Ety wyszlo mi troszke inaczej, bo chyba zmienia
sie znaki przy przenoszeniu na druga strone

wiem ze zle ale wyszlo mi −y=x+4 i nieweim skad
ci wyszlo to −2y= −4x +16

? yy:((
9 mar 22:32
humanistka na 100%: Iza wieem o tym doskonale, naprawde staram sie regularnie robic zadania i przypominac sobie
wiadomosci, ale to malo mi pomaga, jestem 100, a nawet 150 % humanistka, do tego chodze do
technikum i czeka mnie oprocz matury egzamin zawodowy takze tradycyjnie brak czasu na
wszystko

ale jeszcze raz dzieki wielkie za pomoc
9 mar 22:35
Eta:
Zobacz droga
humanistko, zę wynik podany przez
Bogdana
i mój zgadzają się !
y= 2x −8
więc , sprawdź swoje rachunki
9 mar 22:37
Bogdan:
Mam Eto podobne obawy, kiepski poziom jest efektem wieloletnich zaniedbań w nauce
i lekceważenia tego pożytecznego przedmiotu.
9 mar 22:38
humanistka na 100%: wiem kobito ze twoja praca jest bezbłedna jak ty cala oczywiscie (probuje sie podlizac of
coors

) ale prosilam o wytlumaczenie skad to wyszlo, bo ja biedna nie czaje a musze do
jutra zrozumiec:((
9 mar 22:39