matematykaszkolna.pl
musze to zaczaic do jutra humanistka na 100%: Chociaż przykład A mi pomóżcie zrobić, z reszta sobie już jakoś poradzę Na płaszczyźnie obrano pkt. A i B, takie ze A=(3,−2) i B=(1,−6). Napisz: a) równanie prostej AB
9 mar 22:06
Iza: Te zadania z równaniem prostej mnie już prześladują XD y=ax+b − podstawiasz współrzędne punktu A (x;y) potem 2 równanie i punktu B wyznaczasz z układu a i b.
9 mar 22:09
humanistka na 100%: a=6i 2/3 chyba cos pokreciłam..:(( prosze o jakies wskazowki, cenne porady
9 mar 22:16
Bogdan: Tyle razy już na forum mówiono, że nie potrzeba rozwiązywać układu równań dla wyznaczenia równania prostej zadanej przez dwa punkty. A = (x1, y1), B = (x2, y2)
 y1 − y2 y2 − y1 
a =

lub a =

x1 − x2 x2 − x1 
y = a(x − x0) + y0 i już, (x0, y0) to jeden z danych punktów.
 4 
W tym przypadku: a =

= 2, y = 2(x − 3) − 2 ⇒ y = 2x − 8
 2 
9 mar 22:17
humanistka na 100%: o ja durna... pierwszy raz na oczy te wzory widze:(( dziekuje Bogdanie P.S napisz za mnie mature z matmy
9 mar 22:19
Eta: można też takemotka pr. AB: ( y− yA)( xB−xA)= ( x −xA)( yB−yA) ( y +2)(1−3) = (x −3)(−6+2) −2y−4 = −4x+12 −2y= −4x +16 pr. AB: y= 2x −8
9 mar 22:21
Iza: Zawsze lepiej znać więcej sposobówemotka
9 mar 22:23
Bogdan: Mogę napisać maturę, ale wtedy to ja ją zaliczę, a nie Ty, a przecież to Ty chcesz ją zdać, musisz więc napisać ją samodzielnie emotka
9 mar 22:23
Bogdan: Dobry wieczór Eto emotka. Zdecydujemy się zdawać w tym roku maturę?
9 mar 22:25
Iza: W każdym razie jak masz problemy, najlepszą radą jest robić dużo zadań. To bardzo pomaga i utrwala wiedzę. Po kilku zadaniach zrozumiesz co się z kąd bierze.
9 mar 22:25
Eta: Dobry wieczóremotka Hehe ...... kosztowną operację plastyczną musiałabym najpierw zaliczyć A tak poważnie, to jestem pełna obaw....... jakie to będą wyniki tegorocznych matur . Narazie ...... kiepsko to widzę emotka.....
9 mar 22:31
humanistka na 100%: dziekuje pieknie ludzie, ale robiac sposobem Ety wyszlo mi troszke inaczej, bo chyba zmienia sie znaki przy przenoszeniu na druga strone wiem ze zle ale wyszlo mi −y=x+4 i nieweim skad ci wyszlo to −2y= −4x +16 ? yy:((
9 mar 22:32
humanistka na 100%: Iza wieem o tym doskonale, naprawde staram sie regularnie robic zadania i przypominac sobie wiadomosci, ale to malo mi pomaga, jestem 100, a nawet 150 % humanistka, do tego chodze do technikum i czeka mnie oprocz matury egzamin zawodowy takze tradycyjnie brak czasu na wszystko ale jeszcze raz dzieki wielkie za pomoc
9 mar 22:35
Eta: Zobacz droga humanistko, zę wynik podany przez Bogdana i mój zgadzają się ! y= 2x −8 więc , sprawdź swoje rachunki emotka
9 mar 22:37
Bogdan: Mam Eto podobne obawy, kiepski poziom jest efektem wieloletnich zaniedbań w nauce i lekceważenia tego pożytecznego przedmiotu.
9 mar 22:38
humanistka na 100%: wiem kobito ze twoja praca jest bezbłedna jak ty cala oczywiscie (probuje sie podlizac of coors ) ale prosilam o wytlumaczenie skad to wyszlo, bo ja biedna nie czaje a musze do jutra zrozumiec:((
9 mar 22:39