pomocyyyyyyyyyy
edytka: Rowerzysta przejechał trasę pomiędzy Gdańskiem a Sopotem tam i z powrotem. Drogę do Sopotu
pokonał ze średnią szybkością 30 km/h, a drogę z powrotem z średnią szybkością 20 km/h.
Oblicz, jaką średnią szybkością jechał rowerzysta na trasie Gdańsk−Sopot−Gdańsk.
<proszę o odpowiedzi z opisami>
Bogdan:
S − długość drogi w jedną stronę
v
1 − prędkość w jedną stronę, t
1 − czas jazdy z prędkością v
1,
v
2 − prędkość z powrotem, t
2 − czas jazdy z prędkością v
2,
v − średnia prędkość na trasie tam i z powrotem, t = t
1 + t
2 − czas jazdy tam i z powrotem.
| | S | | S | |
2S = v * t ⇒ 2S = v * (t1 + t2) ⇒ 2S = v * ( |
| + |
| ) |
| | v1 | | v2 | |
| | 1 | | 1 | |
2S = v * S( |
| + |
| ) / : S |
| | v1 | | v2 | |
| | 2 | | 2v1v2 | |
v = |
| ⇒ v = |
| |
| | | | v1 + v2 | |
v jest średnią harmoniczną liczb v
1 i v
2.