iii: Ogólny wzór równania funkcji kwadratowej: ax
2 + bx + c = 0
Do rozwiązania takiego równania stosuje się najczęściej deltę, wzór na deltę to delta= b
2 −
4ac
Jeżeli delta wychodzi dodatnia, to znaczy, że równanie ma 2 rozwiązania, jeśli ujemna−nie ma
rozwiązań, a jeśli równa się 0, to znaczy, że ma dokładnie jedno rozwiązanie.
ooo, zapomniałbym, jeśli delta wyjdzie dodatnia, to wynik otrzymujemy przy użyciu 2 wzorów:
x
1=
−b−√delta2a oraz x
2=
−b+√delta2a
np:
1) x
2+6x+9=0
delta= b
2 − 4ac = 6
2 − 4*9 = 36 − 36 = 0
w tym przypadku delta wyniosła 0, więc równanie ma jedno rozwiązanie :
−62 = −3
2) x
2−10x−24=0
delta=(−10)2 −4*(−24) = 100+ 96 = 196
równanie ma 2 rozwiązania :
x
1=
10−√1962=
−42 = −2
x
2=
10+√1962 =
242 = 12
3) (x+3)(x−2)=0
x
2 − 2x + 3x −6=0 => x
2 −x −6=0
delta= 1
2 − 4*(−6)= 25
x
1=
−1−√252 =
−62 = −3
x
2=
−1+√252=
42 = 2
i tak dalej

mam nadzieję, że troszkę pomogłem^^