matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz
ela:
w ciągu geometrycznym a
3
=8, a
7
=
1
2
wyznacz pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu
9 mar 20:32
justka:
a
7
= a
3
*q
4
1
= 8q
4
2
1
q
4
=
16
1
q
4
−
=0
16
1
1
(q
2
−
)(q
2
+
) = 0
4
4
1
1
1
(q −
)(q +
)(q
2
+
) = 0⇒ q= 0,5 lub q= −0,5
2
2
4
9 mar 20:37
justka:
a
3
= a
1
* q
2
q = 0,5 q= −0,5
1
1
8 = a
1
*
8 =a
1
*
4
4
a
1
= 32 a
1
= 32 a
1
= 32 i q=0,5 lub a
1
=32 i q = −0,5
9 mar 20:51