matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
..
Elka:
Środki boków trapezu łączymy kolejno odcinkami. jaką część pola trapezu stanowi pole otrzymanego czworokąta?
9 mar 17:39
Godzio:
a+b
P
trapezu
=
*h
2
1
a+b
h *
2
2
h(a+b)
P
czworokąta
= 2 *
=
2
4
h(a+b)
4
1
=
a+b
* h
2
2
9 mar 17:52