pomocy
majka: PROSZE O POMOC

!
Zadanie 1. O funkcji liniowej f wiadomo, że f(1)=2 oraz, że do wykresu tej funckji nalezy punkt
P(−2,3).Wyznacz wzór funkcji f. Zadanie 2. Napisz równanie prostej równoległej do prostej o
równaniu 2x − y − 11 = 0 i przechodzącej przez punkt P=(1,2) ZaDanie 3. Wyznacz rówaznie
okręgu stycznego do Osi Oy, którego środkiem jest punkt S(3,−5)
9 mar 21:41
Iza: 1. Skorzystaj z f(x)=y, czyli y=ax+b, podstawiamy do 1 równania, do drugiego (tego samego
wzoru) podstawiamy współrzędne punktu P i liczymy układ równać podstawiając i wyliczając a i b
oraz pisząc ostateczny wzór funkcji.
2.Przekształcamy do formy: y=2x−11, podstawiamy współrzędne punktu. Współczynnik a musi być
taki sam jak w przypadku tej funkcji (czyli a=2), by funkcje były równoległe. Wyliczamy b.
3.Wzór ogólny: (x−xs)2 + (y−ys)2=r2
Z zadania wynika, że jeśli okrąg ma być styczny do osi y to odległość współrzędnej y środka
okręgu musi być równa 0. Odległość ta to promień czyli r. Podstawiamy współrzędne i promień.
9 mar 22:00