własności koła i okręgu
GRANDER: Zad. Pole kwadratu jest równe 8 cm2. Oblicz promień koła
a) opisanego na kwadracie
b) wpisanego w kwadrat
pomoże ktoś
9 mar 18:22
michał kas : halo
9 mar 21:21
Iza: P=a2
Wyliczasz a. Promień jest równy połowie średnicy, a w przypadku wpisanego w okrąg kwadratu,
średnica jest przekątną kwadratu (a√2).
Jeśli chodzi o okrąg opisany na kwadracie, to średnica jest równa bokowi kwadratu.
9 mar 21:33
ak1: promień koła opisanego jest połową przekątnej danego kwadratu
bok kwadratu a=√8 cm
przekątna d=a*√2=√8*√2
d=4 cm połowa przekątnej d2=2 cm
promień koła opisanego R=2 cm
promień koła wpisanego to połowa boku danego kwadratu
bok kwadratu a=√8 cm
połowa boku a2= √2 cm
promień koła wpisanego
r=√2 cm
9 mar 21:37