Wielomniany - spr.
Haaaaaaanka: Witam, mam problemy z wielomianami, czy mogłby ktoś sprtawdzić, czy zrobiłam dobrze przykłady?
x3 + x2 − x − 1 = 0
x2(x+1)−(x+1)=0
(x+1)(x2−1)=0
x1=−1 (x−√1)(x+√1)=0
x2=√1 x3= − √1
x3−x2−x+1=0
x2(x−1)−(x−1)=0
(x2−1)(x−1)=0
(x−√1)(x+√1)(x−1)=0
x=√1 x=−√1 x=1
x3+2x2−4x−8=0
x2(x+2)−4(x+2)=0
(x2−4)(x+2)=0
x=2 x= − 2
x5−x4−5x3+5x2+6x−6=0
x4(x−1)−5x2(x−1)+6(x−1)=0
x1=1 x4−5x2+6=0
t=x2
t2−5t+6=0
Δ=25−24= √1
5+√1 5 − √1
x2 = ______ x3 = _____
2 2
x3−3x−2=0
a=1,b=−3,c=−2
Δ= 17= √17
3+√17 3−√17
x1= _______ x2 = ______
2 2
9 mar 09:49
jo: Pierwsze co się rzuciło w oczy to, iż √1 to przecież 1.
9 mar 09:59
Szymek: W RÓWNANIU : x5−x4−5x3+5x2+6x−6=0 popełniłaś błąd:
po podstawieniu t=x2 i rozwiązaniu (obliczeniu) otrzymasz :
t1=3 oraz t2=2, a dalej wracasz do podstawienia X2=t1 i x2=t2 uzyskując równości, które
po obliczeniu dają:
x2=+√3, x3=−√3 oraz x4=+√2, x5=−√2.
Zatem masz rozwiązania:
x1=1; x2=+√3; x3=−√3; x4=+√2; x5=−√2.
9 mar 16:44
Szymek: Źle rozwiązane równanie ostatnie :
X
3−3x−2=0
ma być 3 rozwiązania

! ( RÓWNANIE trzeciego stopnia


)
x
1=(−1) .... po wydzieleniu trójmianu przez (x−(−1)) zostanie równanie kwadratowe, które
umiesz rozwiązać ! Hey !
9 mar 16:51