rozwiąż układ równań
minka: 6x−5y=−5
5x+6y=6
9 mar 21:56
misioo: 6x − 5y = −5 //*6
5x+ 6y = 6 //*5
36 x −30y = −30
25x +30y = 30
+______________
61 x = 0
x = 0
5x +6 y =6
x =0
6y =6
x =0
y =1
9 mar 22:04
ala: 3x+y= −3
−x+3y= 11
6 wrz 13:48
Gustlik: Najlepiej metodą wyznacznikową − najmniej kombinowania :
https://matematykaszkolna.pl/strona/1192.html .
6x−5y=−5
5x+6y=6
W=
| 6 −5 |
| 5 6 |
=6*6−(−5)*5=36+25=61
W
x=
| −5 −5 |
| 6 6 |
=(−5)*6−(−5)*6=−30+30=0
W
y=
| 6 −5 |
| 5 6 |
=6*6−(−5)*5=36+25=61
ODP: x=0, y=1
6 wrz 14:49
Gustlik: Ala
3x+y= −3
−x+3y= 11
W=
| 3 1 |
| −1 3 |
=3*3−1*(−1)=9+1=10
W
x=
| −3 1 |
| 11 3 |
=−3*3−1*11=−9−11=−20
W
y=
| 3 −3 |
| −1 11 |
=3*11−(−3)*(−1)=33−3=30
Odp. x=−2, y=3
6 wrz 14:54