9 mar 23:40
Sabin:
a
n − arytmetyczny, czyli różnica a
n+1−a
n = r gdzie r − stała
b
n będzie arytmetyczny, gdy b
n+1−b
n będzie stałe
| | an+1+2 | | an+2 | | −an+1 − 2 + an + 2 | |
bn+1 − bn = 6 − |
| − 6 + |
| = |
| =
|
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | −(an+1−an) | | −r | |
= |
| = |
| − a to jest stałe wobec stałości r, czyli bn − arytmetyczny |
| | 4 | | 4 | |
9 mar 23:46
Sara: Dzieki
9 mar 23:53
Sara: Jeszcze nie wiem jak to zrobic :
Obliczyc a
1 i r ciagu arytmetycznego (a
n) spelniajacego podane nizej warunki :
9 mar 23:55
Sabin:
Drugie równanie zapiszmy jako a1 = 21a5
Teraz, ze wzorów na ciąg arytmetyczny mamy tak:
a2 = a1 + r
a4 = a1 + 3r
a5 = a1 + 4r
Podstaw to wszystko do tych równań i rozwiąż układ z niewiadomymi a1 oraz r.
9 mar 23:58
Sara: Troche nie wiem jednak co zrobic dalej
10 mar 00:11
Sabin: To napisz co Ci wychodzi, to Ci pomoge dalej.
10 mar 00:13
Sara: Cokolwiek podstawie do tych wzorow to i tak mam dalej 2 niewiadome
i nie moge tego wyliczyc
10 mar 00:18
Sabin:
Podstawiamy do pierwszego i drugiego za a2, a4 i a5:
a1 + r + a1 + 3r = 22
a1 = 21(a1 + 4r)
2a1 + 4r = 32
a1 = 21a1 + 84r
2a1 + 4r = 32
−20a1 = 84r
Mam nadzieję, że potrafisz rozwiązać układ równań z 2 niewiadomymi?
10 mar 00:25