matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
..
xxx:
Jakie współrzędne ma unkt A' symetryczny do punktu A= (−3.
√
7
) względem prostej y= −2
9 mar 16:23
Eta:
S( −3, −2) −−−− środek odcinka AA
'
x
A
'
= x
A
= −3 y
A
'
= 2y
S
− y
A
= 2*(−2) −
√
7
= −4 −
√
7
Odp:
A
'
( −3, −4 −
√
7
)
9 mar 17:04