niiic nie czaje
humanistka na 100%: HELP MEE:(( oto treść− na płaszczyźnie obrano pkt. A i B, takie ze A=(3,−2) i B=(1,−6). Napisz:
a) równanie prostej AB
b) równanie symetralnej p odcinka AB
c) równanie prostej k prostopadłej do prostej AB i przechodzącej przez pkt. C =(−3,2)
9 mar 22:00
Eta:
a) pr.AB: ( y−y
A)( x
B−x
A)= ( x −x
A)( y
B−y
A)
podstaw współrzędne punktów A i B i podaj równanie pr.AB
b) przekształć równanie prostej AB do postaci kierunkowej
podaj wsp. kierunkowy a
AB
wsp. kierunkowy symetralnej odcinka AB
| | 1 | |
równanie sym . AB: y= − |
| ( x −xS) +yS
|
| | aAB | |
gdzie S( x
S, y
S) −−− środek odcinka AB
| | xA+xB | | yA+yB | |
xS= |
| i .. yS= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
c) prosta prostopadła do pr. AB i zawierająca punkt C
ma równanie:
dokończ , to już proste obliczenia ( będziesz matematykiem na 50%

Powodzenia.
9 mar 22:15
9 mar 22:17
Eta:
9 mar 22:22