ehh
adaś- Eta.. Basia.Bogdan help: Dla jakiej wartości parametru X istnieje suma nieskończonego ciągu artm.
a) 1,x+5,(x+5)
2, (x+5)
3...
| | x2 | | x3 | | x4 | |
b) x , |
| , |
| , |
| ... |
| | x−2 | | (x−2)2 | | (x−2)3 | |
9 mar 20:57
9 mar 21:04
Bogdan:
To nie są ciągi arytmetyczne, jakie są to ciągi?
9 mar 21:06
adaś- Eta.. Basia.Bogdan help: geometryczne

nie wiem ... kurcze babka kazała nam to zrobić podyktowała nam takie
niesamowicie głupie zadania ... i jestem zielony

//
2 zad to takie
oblicz sume :
a) 4+0,13+0,013+0,0013....
b) 2,2+0,7+0,07+0,007....
omg... w ogóle nie wiem o co kaman
9 mar 21:11
Bogdan:
Zadania nie są głupie.
Tu zobacz
297
9 mar 21:13
adaś- Eta.. Basia.Bogdan help: aha nmio o to to z ta suma dam rade ale to z parametrami to nie tkne

kurcze mam 4 przykłądy
takie

podałem 2 jeśli możesz wytłumacz chociaż 1

z reszta sobei jakos poradze
9 mar 21:15
Bogdan:
a gdzie są zadania z parametrami?
9 mar 21:21
adaś- Eta.. Basia.Bogdan help: to 1

Dla jakiej wartości parametru X istnieje suma nieskończonego ciągu artm.
a) 1,x+5,(x+5)
2, (x+5)
3...
| | x2 | | x3 | | x4 | |
b) x , |
| , |
| , |
| ... |
| | x−2 | | (x−2)2 | | (x−2)3 | |
9 mar 21:24
adaś- Eta.. Basia.Bogdan help: Ej Bogdan zastosowałem ten wzór z S
4+0,13+0,013+0,0013....
| | 4 | | 4 | |
S= |
| = |
| =4,4 ? tyle wyjdzie  |
| | 1−0,1 | | 0,9 | |
9 mar 21:28
Bogdan:
Nie istnieje suma nieskończonego ciągu arytmetycznego,
natomiast istnieje suma nieskończonego ciągu geometrycznego (a
n) wtedy, gdy |q| < 1.
| | a1 | |
Wartość tej sumy jest równa: S = |
| |
| | 1 − q | |
Trzeba najpierw wyznaczyć q, potem przyjąć założenie: |q| < 1 i rozwiązać tę nierówność.
Następnie wyznaczone q oraz a
1 wstawiamy do podanego wzoru na S.
9 mar 21:30
adaś- Eta.. Basia.Bogdan help: aha
9 mar 21:34
adaś- Eta.. Basia.Bogdan help: aaa z tuymi parametrami pomożesz

bo padam

z tymi x... itp...
9 mar 21:38
adaś- Eta.. Basia.Bogdan help: chociaż 1 przykład

kurcze...
9 mar 21:38
adaś- Eta.. Basia.Bogdan help: ehh
9 mar 21:48
adaś- Eta.. Basia.Bogdan help: 
|||||||
9 mar 21:54
Bogdan:
Ciąg geometryczny: 1, x + 5, (x + 5)
2, ...
a
1 = 1
założenie: |x + 5| < 1 ⇒ −1 < x + 5 < 1 ⇒ −6 < x < −4
x ∊ (−6, −4)
9 mar 22:00
9 mar 22:03