9 mar 19:09
ambrell: nie widac 4 b)
9 mar 19:11
tuba1993:
(x+2)(x+3)
f(x)= −−−−−−−−−−−−−−
x (kwadrat) − 4
9 mar 19:31
Iza: 4. Musisz przyrównać równania do 0
a) 3/4x2−3=0
x2=4
x=−2 lub x=2
b) przyrównujesz tylko licznik. Jest to równanie kwadratowe, obliczamy deltę i pierwiastki
(albo tylko jeden pierwiastek), które są naszymi rozwiązaniami.
itd.
9 mar 19:54
Iza: To b się odnosiło do c.
Zbiór wartości obliczasz dla każdego punktu dziedziny. Dziedzina to zbiór iksów, więc
podstawiasz do równania i wypisujesz w postaci f(D)={y1, y2,...} kolejne(od najm. do najw.)
igreki.
9 mar 19:59
Iza: Popieprzyłam, tamto 1 z licznikiem było źle sorry. Walnę ogólne zasady dziedziny:
1. Jeśli coś jest pod pierwiastkiem to musi być większe bądź równe zeru np.
√x+5
x+5>=0
x>=−5
D:x należy do <−5;niesk.)
2. Jeśli obliczmy dziedzinę to mianownik musi być różny od zera
więc x2−4=/0
x2=/4
x=/−2 lub x=/2
czyli D:x należy do R\{−2;2}
3. Jeśli występuje i pierwiastek i mianownik to wyliczamy część wspólną obu zbiorów.
9 mar 20:08