Przekrój osiowy stożka jest trójkątem......
KIZI: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań. Miałam dłuższa przerwę w szkole,(zdarzenie losowe),i
nie umiem tego, bardzo chcę to zrozumieć nio, ale ...

1) Przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym o przeciwnej prostokątnej 16. Oblicz pole
powierzchni bocznej tego stożka.
2) Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o wszystkich krawędziach 9. Wyznacz długość
wysokości tego ostrosłupa.
3) Oblicz sinus kąta nachylenia przekątnej sześcianu, do podstawy tego sześcianu.
4) Dany jest graniastosłup prawidłowy sześciokątny którego wszystkie krawędzie maja jednakową
długość.
Objętość graniastosłupa jest równa 12√3 Wyznacz długość krawędzi tego graniastosłupa.
9 mar 17:12
KIZI:
9 mar 17:30
KIZI:
9 mar 20:25
driver:

l
2=8
2+8
2=64+64=128⇒l=
√128=8
√2
P
b=πrl=π*8*8
√2=64
√2π
9 mar 20:33
driver:

d→przek. podst., d=a
√2, p→przek, sześc., p=a
√3
sinα=
ap=
aa√3 =
1√3=
√33
9 mar 20:42
KIZI:
Duże dzięki

, teraz widzę gdzie błąd popełniłam. Ja nie wiem jak zastosować wzory to dla mnie
męka.Dziękuję.
Proszę o pomoc przy kolejnych 2,3,4.
9 mar 20:46
driver: zad 3 jest rozw. powyżej
9 mar 20:53
driver:

zad2
r=
a√33→prom. okr. opis. na podst.
h
2=9
2 − r
2=81− 27=54⇒h=
√54=3
√6
9 mar 21:02
driver: h=a
| 1 | |
zad4 V= |
| *3a2√3*a=12√3⇒1,5a3=12⇒a3=8⇒a=..... |
| 2 | |
9 mar 21:16
KIZI:
driver bardzo dziękuję

,a teraz poćwiczę to z tematami zadań może co nie co zrozumie,a to 4
zadanko to koniec?
9 mar 22:02
KIZI:
9 mar 22:14
marta:
6 kwi 21:45
janek191:
A Marta wykopuje zadania sprzed wielu lat

z.4
a = h
| a2 √3 | |
V = Pp*h = 6*PΔ *a = 6* |
| *a = 1,5 √3 a3 = 12 √3 |
| 4 | |
więc
1,5 a
3 = 12
a
3 = 8
a = 2
====
7 kwi 08:20
Mariusz:
Może ma podobne zadanie do rozwiązania
7 kwi 10:29