pomocy! funcje na jutro - błagam uratujcie mnie!
sandrus: 1. Wierzchołkiem paraboli będącej wykresem funkcji f określonej wzorem f(x) = 1/2x² − 2x − 3
jest liczba?
2. Współczynnik kierunkowy funkcji liniowej f jest równy 2. Wykres tej funkcji przecina oś OY w
punkcie (0,10). Funkcja f jest określona wzorem?
3. Funcja f określona jest wzorem f(x) = −2( x + 3)² − 5. Wskaż równanie prostej która jest
osią symetrii paraboli będącej wykresem funkcji f.
4. Funkcja f jest określona wzorem f(x)= a×, gdzie x∈R. Do jej wykresu należy punkt (1/2;5).
Zatem:
a= 5
a=1/5
a=1/25
a=25
9 mar 15:51