sześcian
Paulina: Oblicz V i Pc sześcianu, którego przekątna jest o 6 cm dłuższa od długości jego krawędzi.
9 mar 16:28
driver:
D=a√3, D= a+6, a√3=a+6, a√3−a=6, a(√3−1)=6
a=6:(√3−1)=3(√3+1)
V= a3=...., Pc= 6a2=.....
9 mar 17:16
aaa:

c=a
√2
d
2=a
2+c
2
d
2=a
2+(a
√2)
2
d
2=a
2+2a
a
d
2=3a
2
d=a
√3
d=a+6
a
√3=a+6
a
√3−a=6
a(
√3−1)=6
a=3
√3+2
V=a
3
V=(3
√3+2)
3
V=81+162+36
√3+8
V=251+36
√3
P=6*a
2
P=6*(3
√3+2)
2
P=6*(27+12
√3+4)
P=186+72
√3
mam nadzieje że w mnozeniu sie nie pomyliłam
9 mar 17:20
Paulina: ja mam w odpowiedziach inne wyniki ...
9 mar 17:34