napisz równanie okręgu którego średnicą jest odcinek AB
Mike: mam problem z tym zadaniem:
Napisz równanie okręgu, którego średnicą jest odcinek AB, gdzie A=(−1, 3) oraz B = (1, −1).
9 mar 22:59
Eta:
Jaki to problem?
r=2r= IABI =>
r = 12IABI
i S(x
S, y
S) −− środek okręgu ( to środek odcinka AB)
o: ( x−x
S)
2 +(y−y
S)
2= r
2
IABI=
√( xA−xB)2 + ( yA−yB)2= .......
| | xA+xB | | yA+yB | |
xS= |
| ... i .. yS= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
policz i napisz równanie tego okręgu
9 mar 23:42
Mike: Dziękuje serdecznie
9 mar 23:51
Eta:
na zdrowie
9 mar 23:52