Zadanie
Boguśśś: potrzebuję pomocyyyy



Zad.
dane są zbiory liczb rzeczywistych:
A= { x: Ix+2I < 3}
B= {x:(2x−1)
3≤8x
3−13x
2+6x+3}
Zapisz w postaci przedziałów liczbowych zbiory A, B, B−A
9 mar 21:02
justka:
|x+2|<3 ⇒ x+2 >−3 i x+2 <3⇒x>−5 i x <1 ⇒ x∊ (−5; 1)
A = (−5; 1)
(2x−1)3 ≤8x3 −13x2 +6x +3
8x3 −12x2 +6x −1 ≤8x3 −13x2 +6x +3
x2−4≤0
(x−2)(x+2) ≤0⇒ x∊<−2; 2>
B = <−2; 2>
B−A = <1; 2>
9 mar 21:09
Bogdan:
Nierówność |x + 2| < 3 wygodniej jest rozwiązywać w postaci nierówności podwójnej;
−3 < x + 2 < 3
−5 < x < 1
9 mar 21:12