Proszę o pomoc :( PILNE.
paaatryyk5656: Witam. Wiem, że jest to forum matematyczne ale na pewno wiele osób zna też fizykę.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań

1. Z balonu zawieszonego 1 km nad Ziemią zrzucono obciążający worek z piaskiem o masie 10 kg. O
ile zmniejszyła się masa układu worek−Ziemia?
2. Oblicz końcówką energię kinetyczną naelektryzowanej cząsteczkami pyłu fabrycznego o masie
0,0001 g, która w ciągu 0,5 s poruszała się między płytami elektrolitu z przyśpieszeniem o
wartości 15 m/s
3.Oblicz o ile wzrośnie energia kinetyczna mateorytu o masie 200 kg podczas zbliżania się do
Ziemi z odległości 500 km, do odległości 300 km od jej powierzchni. Przyjmij, że GMZ = 4*10
do 14 potęgi Nm2/kg
4. Lekko pchnięty krążek hokejowy o masie 0,2 kg zatrzymał się po przebyciu 6 m. Oblicz pracę
wykonywaną przez siłę tarcia, jeśli współczynnik tarcia kinetycznego wynosi 0,01 ( g=10m/s2)
5. Oblicz pracę wykonywaną przez człowieka niosącego walizkę o masie 20 kg po poziomym korytażu
o długości 10 m
6. Kulkę zawieszono na nici o długości 1m, odchylono od położenia równowagi i puszczono.
Korzystając z zasady zachowania energii mechanicznej. Oblicz szybkośc kulki w chwili, gdy
przelatuje przez to położenie. ( g=10m/s2)
7. Ze stoku w kształcie równi pochyłej, z wysokości 800 m nad poziomem doliny zjeżdża narciarz.
Jaką maksymalną szybkośc może uzyskać u podnóża stoku?
Pomiń siłę tarcia g=10m/s2
8. Od skały wznoszącej się nad 50−metrową przepaścią oderwał się głaz o masie 10 kg. Jaką
energią kinetyczną miał spadający swobodnie głaz na wysokości 10 m nad Ziemią?
(g=10m/s2)
Stałe: U2=6*10 do 24 potęgi kg ; G=6,67 * 10 do −11 potęgi Nm2/kg2 ; Rz=6,37 * 10 do 6 potęgi m