matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 9.2.2016
Zadania
Odp.
4
Enigma:
e
x
= 0
2
Assistweb:
Ile liczb sześciocyfrowych można zapisać za pomocą cyfr 2,4,6 jeżeli w zapisie każda cyfra występuje dwukrotnie ?
0
Linein:
Niech A i B będą zdarzeniami losowymi. Wykaż, że:
0
jeheeze:
Cześć, mam kolejne z zadań do których nie wiem jak się zabrać.
2
W:
f(x) = 2−x/2x+7+Log4(x
2
−9)
0
Rutfi:
Mam trochę głupie pytanie ,granica x→−2 arcsinx wynosi −π /2 ?
0
królik:
Może ktoś pomóc? http://fizyka.pisz.pl/forum/2903.html
2
Wunsz:
(x
2
−2x−3)/x
2
+x−12)≤0
7
Artur:
−24x
3
−26x{2)+2=0
1
Michał:
|−x| − |x+4| = 7 − |2x−6|
0
student:
Ktos może mi powiedzieć skąd bierze się taka nierówność? Isinx−sinyI*Isinx+sinyI<=2Ix−yI
8
maia:
Witam, bardzo proszę o pomoc z zadaniami z brył obrotowych
5
Pau:
Długości trzech krawędzi prostopadłościanu tworzą ciąg geometryczny o ilorazie 3, a ich iloczyn jest równy 216. Oblicz krawędzie podstawy a i b oraz wysokośc h
6
Alky:
Liczby zespolone: postać trygonometryczna. Niech α będzie miarą kąta łukowego, którego sinus jest równy 3/5. Zapisz w postaci
2
ax:
obie styczne i kąt między nimi
2
Dorota:
Bok kwadratu opisanego na okręgu o równaniu x2 + y2 = 5 zawiera się w prostej o równaniu x + 2y − 5 = 0. Oblicz współrzędne wierzchołków tego kwadratu.
3
Pau:
:::rysunek::: Hej
mam takie zadanko z którym mam lekki problem mianowicie:
1
john:
Zbiorem wartosci funkcji y= sinx + sin (π−x) jest przedział.....? czy ten wykres mi się tak jakby "wzmocni"? po zastosowaniu wzorów redukcyjnych wyszło mi ze y = sinx + sinx i zdaje mi
3
ana.:
x+5
4−5x
+
x
3
+3x
2
−4x
x
3
+3x
2
−4x
Wykonaj działanie i podaj założenia. Przykład wiem nie jakiś specjalnie trudny ale jak widać
2
Madz:
ile to jest
∞
∞
12
tryg:
Mam niby takie łatwe zadanko z trygonometrii. Proszę o sprawdzenie.
√
2
sinx jest o
większy od cosx. Oblicz cosx x∊(0;90)
2
√
2
sinx=
+ cosx
2
podstawiam do jedynki:
3
karol99 :
oblicz sin
2
α−cos
2
α wiedząc, że sinαcosα=
√
3
/4 zadanie na poziomie 1 lic.
5
gosc:
prosilbym o wytlumaczenie dlaczego w tym zadaniu http://www.zadania.info/d454/9426084 punkt R przecina krawedz GC w polowie?
10
xxx:
Odcinek AB o końcach A= (0:0) B=(4,2) jest podstawą trójkąta równoramiennego ABC. Wierzchołek C leży na osi OY . Wyznacz wspołrzędne wierzchołka C, oblicz pole trójkąta.
0
jadzia:
Walec o masie m=20 kg. i promieniu r=0,1 m. z predkością początkową VO=2m/s. Stacza się pod wpływem grawitacji ze zbocza h=5 m. Oblicz prędkość liniową środka walca, po stoczeniu się ze
6
Matura:
Witajcie, jestem w 2 klasie lo na profilu mat−fiz i zależy mi przede wszystkim na matematyce. Zamierzam podstawę napisać +90% a rozszerzenie +80%. Póki co z matematyką idzie mi dobrze,
0
szybkibill:
Wyznaczyć zbiór v1 v1 ={(x1,x2,x3,x4)∊R
4
: x1+2x2+x3+x4=0 i x1+4x2+5x3+3x4=0}
4
gosia:
Napisz równanie prostej zawierającej wysokość CD trójkąta ABC o wierzchołkach: A=(1,3)
5
adrian:
Ile jest liczb naturalnych ktore sa dzielnikaim liczby 10010?
22
Robc:
:::rysunek::: Cześć ktoś pomógłby ?
0
Natalia:
2x
3
− 14x
2
−8x +56
3x
2
+7x − 6
*
2x
2
− 18
x
2
− 9x + 14
1
Paweł:
Ix
2
−4I−Ix
2
−1I=4x+1
2
Nikol199509:
Mógłby ktoś pomóc, i rozwiązać te 4 całki krok po kroku? Będę bardzo wdzięczna
0
Bogna:
Zakład L otrzymuje od zakładu N prety stalowe ktorych sredcnica powinna wynosci 1m . Odbiorca L zgłosił reklamacje że pręty są za krótkie. wylosowana 10 pretów ich długości
2
john:
Witam, nie wiem jak za to się zabrać
Wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc danego wyrazenia dla α takiego ze 0
o
≤α≤360
o
prosze o wskazówki
8
stivi łonda :
ile tutaj wynoszą kolejno liczba rzeczywista i urojona?
0
nell:
rozwiąż układ nierówności: |x+2|<4<3x−1
7
Xyz:
Dana jest pewna liczba dwucyfrowa. Jeżeli przestawimy jej cyfry a następnie do cyfry jedności odejmiemy 2 to otrzymamy liczbę dwukrotnie większą od danej. Jeżeli po odwróceniu cyfr danej
5
leszek:
Witam, mam jedno zadanie którego nie potrafię rozwiązać (wychodzi mi błędny wynik).
1
jagna:
Czy nieskończony ciąg geometryczny zawsze jest szeregiem?
7
Yaz:
Dla n>\ 1 ciąg (an) jest określony wzorem an= 2n+ 15 wyznacz wartość n dla której wyrazy an, an+1, an+2 tego ciągu pomniejszone odpowiednio o 18,38 i 46 będą kolejnymi wyrazami ciągu
5
Mruczek:
:::rysunek::: Ostrosłup prawidłowy czworokątny o objętości V pzecięto płaszczyzną przechodzącą przez środki
3
Ooo:
Akcje pewnej firmy zyskują na wartości 5% w ciągu każdego roku. Po ilu latach posiadacz akcji podwoi zainwestowana kwotę ?
0
Kamil:
Dane jest odwzorowanie liniowe L : R
3
→R
2
, L(x,y,z)=(y+2z,x−y−z). Znaleźć jądro tego odwzorowania oraz bazę i wymiar tego jądra.
4
kamil:
5
log (przy podstawie z X) z (x
2
−
x+1) −2<0
2
2
Czy to jest dobry wynik: x należy do (
;1) u (1;+ nieskończonosći) ?
5
10
zzz:
Potrzebuje jakieś trudne zadanie z trygonometrii na poziomie 1 lo poziom podstawowy. Chodzi mi o jakieś równanie.
15
Gerry :
Rozwiaz rownania. a). x +75=57. b.1 1/2+y=2 3/4. c.t−34=−35. d.3−x= −2. e.5y=13 f.1/7x= −2 g.b/3=45. h.7a+7=35. i. 2−2x=5
4
olka:
funkcja wymierna
0
dawid:
http://matematyka.pisz.pl/forum/315898.html
8
Red:
Witam... Prosiłbym o pomoc z takim zadaniem... Wyrażenie:
3
ikaaaa:
o zdarzenia A,B⊂Ω wiemy, że P(A)=P(B)=
1
3
i P(A∩B)=
1
6
. Oblicz a)P (A∪B)
4
Piaścik:
Liczby x1 i x2 są miejscami zerowymi funkcji f(x)= Ilog
√
6
10x| −1 =0 . oblicz sumę x1 x2
0
***:
udowodnij metoda współrzędnych że środki kolejnych boków dowolnego czworokata sa wierzchołkami równoległoboku.
1
afda:
LIczby x1 i x2 są miejscami zerowymi funkcji f(x)= Ilog
√
6 10x| −1 =0 . oblicz sumę x1 x2
1
Pomocyyy:
|x−6| = x + 4
2
dawid:
Obliczyć lim ( arccos b
n
− arctg a
n
) n→
∞
0
Wiki:
Czy każda trójka niezależnych liniowo wektorów v[v1,v2,v3], w[w1,w2,w3] u[u1,u2,u3] tworzy w R
3
bazę ?
0
wiki:
Przy produkcji elementów otrzymuje sie 3% braków. Produkcje ilu elementów trzeba zaplanowac,aby z prawdopodobienstwem nie mniejszym niz 0,99 był zabezpieczony program wysyłki elementów,dla
4
Sara:
Czy funkcja f(x)=x|x| jest bijekcją ,iniekcja , ma min lokalne dla arg xo=0 ,jest funkcją ciągłą ?
11
marek:
reguła De L'Hospitala − mam problem z pewną granicą:
2
Robert:
W pewnym rzucie równoległym na płaszczyznę obrazem pięciokąta jest odcinek. Jak jest położona prosta wyznaczająca
1
plot21:
Rzucamy dwiema symetrycznymi sześciennymi kostkami. oblicz prawdopodobieństwo uzyskania dwóch szóstek, pod warunkiem otrzymania co najmniej jednej szóstki.
1
Ania:
Hej, proszę o pomoc w rozwiązaniu takiej całki, próbowałam już na kilka sposobów, ale niestety wciąż nie wychodzi
4
Janek:
Witam was, nie wiem czy to dozwolone abym wrzucał na tym forum link do zadania z być moze konkurencyjnej strony, ale nie znalazlem nigdzie regulaminu wiec zaryzykuje
1
kjhgf:
Oblicz granicę ciągu PILNE (cosx/x)−(sinx/x
1
/2)
0
składak:
Wyznacz o ile istnieją złożenia funkcji fog i gof ( f(g(x) i g(f(y) ) g(x)=3x+2 f(y)=y/3
0
Karo :
(cosn/n)−(sinn/pierwiastekn)
5
Konrad:
Witam, mam prośbę w nakierowaniu jak należy zrobić to zadanko :
19
edka:
f(x)= sin(π/2+x) * cos(π/2−x)−sin(π−x) * cos(π+x)
2
Krzysiek:
x
2
+ 4y
2
− 2x − 3 = 0
2
matura:
Funkcja f:R→R jest malejąca. Wskaz zbiór rozwiazan nierówności f(|x+7|)>f(|x−3|). Z góry dzieki
11
Lim:
Proszę o wskazówki jak Narysować zbory tego typu:
2
kuba:
wektory
0
ola:
Niewiem czy dobrze jak ktos by mogl potwierdzic czy dobrze zrobione twierdzenie o trzech ciagach
9
Jerzy:
0
gosc:
http://www.zadania.info/d1/8290211 w tym zadanku dlaczego AC nie rowna sie EF, czyli a
√
2
? bo przy oznaczeniu, ze bok tego kwadratu jest H−x, a SM=x, ciagle mi zle wychodzi.
0
sudent008:
Pilnie potrzebuję pomocy w rozwiązaniu tych zadań, za godzinę mam egzamin.
4
Karolina:
Średnia arytmetyczna dwóch liczb dodatnich jest równa 1,2, zaś wariancja tych liczb wynosi 0,16. Ile wynoszą te liczby?
0
Misiek:
Nie mam pomysłu ∫xdx/sin
x
0
smaczne winko:
Proszę o pomc. ∫tg
4
x
6
smaczne winko:
∫tg
4
x
5
Ania:
Witam, czy mógłby ktoś rozwiać moje wątpliwości.
0
icek:
2
Dla z=cosΦ+isinΦ, gdzie 0<Φ<π, obliczyć wartość bezwzględną i argument liczby
(1−z)
2
9
Paweł:
Dzień dobry
, mam takie pytanie do zadania. Znajdź wartości parametru k dla których nierówność (k
2
− 3k + 2)x
2
− (2k − 1)x + 1 < 0
11
Konrad:
Witam, mam prośbę w nakierowaniu jak należy zrobić to zadanko :
1
fdsf:
π
1−i
3π
Naszkicować zbiór liczb zespolonych spełniających nierówności
≤ arg(
)≤
2
z
4
2
Klaudia:
5 kobiet i 5 mężczyzn zdaje egzamin, w wyniku którego zostają sklasyfikowani w formie rankingu (od 1 –
3
dobrodziej98:
jaki jest zbiór tego równania
|x−2| = 5
1
Rafal44:
:::rysunek::: W czworokącie wypukłym ABCD punkty K, L, M i N są punktami styczności okręgu wpisanego w ten
5
ania:
Zbadaj monotoniczność ciągu:
1
Sara:
(lne
2
)
2
6
michał11:
Witam,
6
Sandraa:
Dane są przedziały liczbowe A= <3;4) oraz B= (3;4> . Iloczyn tych zbiorów to przedział
1
aa:
Udowodnij ze różnica kwadratów dowolnej liczby pierwszej p > 2 i liczby o dwa od niej mniejszej jest podzielna przez 8
10
xxxxx:
Dla jakich wartości m równanie x (3x−6)(x
3
+27)(x+m)=0 z niewiadomą x ma trzy różne rozwiązania?
4
maciek:
Wyznacz zbiór wszystkich argumentów x dla których funkcja kwadratowa f(x)=1/2x
2
x + 2 +2 przyjmuje większe wartości niz funkcja liniowa g (x) = −x + 2
13
Janek191:
Np. a) Wykres funkcji f powstaje z wykresu funkcji sinus przez przesunięcie o wektor [ π, 0
2
sar:
Wiadomo że det(A)=3 oraz det(3A)=81. Obliczyć: a) det(−2A)
2
michal:
obliczyc objetosc bryly ograniczonej powierzchniami: x
2
+ y
2
+ z
2
= 8 , z=
√
x
2
+ y
2
1
Mirek:
∫cosx*e
x
3
dx
3
loca:
∫
2
1
log
2
xdx
4
Adam:
Cześć, czy mógłby mi ktoś powiedzieć w jaki sposób mam obliczyć przybliżoną wartość pierwiastka z określoną dokładnością? Wiem jak zrobić to bez określonej dokładności ale co do obecnego
0
Krzysz_Ibisz:
Znaleźć wzór i jądro przekształcenia liniowego S:R
3
→R
3
będącego symetrią względem płaszczyzny X0Y