?
xxxxx: Dla jakich wartości m równanie x (3x−6)(x3+27)(x+m)=0 z niewiadomą x ma trzy różne
rozwiązania?
9 lut 08:41
kochanus_niepospolitus:
jakie miejsca zerowe 'odczytamy' z nawiasów?
x1 = 2
x2 = −3
x3 = −m
tak więc, aby to równanie miało trzy RÓŻNE miejsca zerowe to musi zajść warunek co do 'm' :
2 ≠ −m
−3 ≠ −m
czyli dla jakich m NIE BĘDZIE trzech różnych rozwiązań tego równania?
9 lut 09:05
aa: Dla jakich?
9 lut 09:14
kochanus_niepospolitus:
ja nie wiem .... dlatego się pytam
9 lut 09:15
Jerzy:
m = 0 , m = −2 , m = 3
9 lut 09:24
marian: a czy powyższe równanie nie ma przypadkiem 4 rozwiązań? x=0,x=3, x=−3, x=−m? nawet gdy któreś
będzie podwójne, to i tak będą 4 rozwiązania, moim zdaniem zadanie jest bez sensu.
9 lut 09:30
Jerzy:
Warunki: 2 + m = 0 lub −3 + m = 0 lub 0 + m = 0
9 lut 09:32
Jerzy:
Najwyrażniej nie rozumiesz treści zadania
9 lut 09:45
marian: gdy jest zadanie z równaniem kwadratowym − aby wyznaczyć parametr dla którego są dwa różne
rozwiązania, to odrzucamy opcję z Δ=0. skoro różne, to żadne podwójne.
9 lut 09:59
kochanus_niepospolitus:
@marian
i dlatego też musi zajść −3 ≠ −m, itd.
9 lut 10:09
Jerzy:
Podstawiaj m , które podałem i sprawdzaj ile rozwiązań ma to równanie ...może wtedy zrozumiesz
oco chodzi w tym zadaniu
9 lut 10:10