Statystyka
Karolina: Średnia arytmetyczna dwóch liczb dodatnich jest równa 1,2, zaś wariancja tych liczb wynosi
0,16. Ile wynoszą te liczby?
Zrobiłam układ równań tak :
x+y/2=1,2
[ (x−1,2)2 + (y−1,2)2 ]: 2 = 0,16
I nie chce mi wyjść . Co robię źle?
9 lut 12:50
Karolina: Pomoże ktoś? Chociaż czy da się to rozwiązać ?
9 lut 13:39
Eta:
x>0 , y>0
(x−1,2)
2+(y−1,2)
2= 0,32 ⇒ (x−1)
2+(1,2−x)
2= 0,32 2(x−1)
2=0,32
(x−1,2)
2=0,16 ⇒ x−1=0,4 lub x−1,2=−0,4
......... dokończ
odp : x=1,6 i y=0,8 lub x=0,8 i y=1,6
9 lut 13:42
Eta:
Napiszę jeszcze raz ( bo wkradły się chochliki)
x+y=2,4 ⇒ y= 2,4−x
(x−1,2)2+(y−1,2)2=0,32 ⇒ (x−1,2)2+(1,2−x)2=0,32 ⇒ (x−1,2)2+(x−1,2)2=0,32
⇒ 2*(x−1,2)2=0,32 ⇒ (x−1,2)2=0,16 ⇒ .............
teraz dokończ
9 lut 13:54
Karolina: Dziekuje
9 lut 14:36