Ciąg geometryczny zadanie z oke Poznań 2016
Yaz: Dla n>\ 1 ciąg (an) jest określony wzorem an= 2n+ 15 wyznacz wartość n dla której wyrazy an,
an+1, an+2 tego ciągu pomniejszone odpowiednio o 18,38 i 46 będą kolejnymi wyrazami ciągu
geometrycznego
9 lut 18:49
Eta:
an= 2n+15, an+1= 2n+17 , an+2= 2n+19
bn= an−18 = 2n−3 , bn+1= 2n+17 −38=2n−21 , bn+2= 2n+19−46= 2n−27
2n−3, 2n−21, 2n−27 −−−−− tworzą ciąg geometryczny
to (2n−21)2=(2n−3)(2n−27) i n∊N+
rozwiąż to równanie..............
odp: n=15
9 lut 19:05
Yaz: Kocham Ciebie
9 lut 19:13
Eta:
9 lut 19:25
Eta:
Walentynki dopiero za kilka dni
9 lut 19:25
Yaz: A możesz mi wytłumaczyć skąd to "(2n−21)2=(2n−3)(2n−27) "?
9 lut 19:56
Yaz: Nie, dobra wiem skąd, z własności, jeszcze raz dziękuje
9 lut 20:47
Eta:
9 lut 21:07