f. kwadratowa
Paweł: Dzień dobry

, mam takie pytanie do zadania.
Znajdź wartości parametru k dla których nierówność (k
2 − 3k + 2)x
2 − (2k − 1)x + 1 < 0
To ja zrobiłbym to tak, że współczynnik przy x
2 powinien być ujemny, tak samo jak delta,
jednak w odpowiedzi jest podane, źe współczynnik przy x
2 powinien być dodatni. To jest jakiś
błąd w książce czy ja popełniam błąd? Prosze o jakieś wyjaśnienie
9 lut 12:14
Jerzy:
Dokończ treść zadania
9 lut 12:24
Paweł: kiedy ta nierówność ''nie ma rozwiązań'', coś mi już świta że to chyba w książce jest wszystko
okej, tylko żeby ktoś mógł mi to wytłumaczyć.
9 lut 12:32
9 lut 12:36
Paweł: już wszystko jasne. dzięki
9 lut 12:43
Paweł: w sumie mam jeszcze jedno pytanie, a byłoby źle jeśli delte przyjęłoby się równą zero? wtedy x
byłyby ≥0?
9 lut 13:08
azeta: pomyśl sobie w ten sposób: co to znaczy, że Δ=0, albo co wtedy "dzieje się" z wykresem
9 lut 13:09
Paweł: Jeśli delta jest równa zero to mamy jedno miejsce zerowe i w tym miejscu wykres dotyka
współrzędną X czyli żadne rozwiązanie dalej nie załapie się do < 0, bo wszystkie będą ≥0, nie
rozumiem dlaczego tak nie może być
9 lut 13:18
Paweł: Ktoś rzuci swoim mądrym okiem na mój problem

?
9 lut 14:08
kochanus_niepospolitus:
Paweł −−− w momencie, w którym współczynnik 'a' (czyli przy x
2) będzie ujemny, to wykresem
będzie parabola z ramionami skierowanymi DO DOŁU

Tak więc, na pewno będą jakieś ujemne
wartości przyjmowane przez tą funkcję.
Dlatego a>0 (a=0 także odpada ... chyba że także b=0 ... więc byłaby funkcja stała f(x) = 1)
Oczywiście Δ≤0 (co by nie było ujemnych wartości przyjmowanych).
9 lut 14:13