Granice
Niki95: Witam mam mały problem z rozwiązaniem te granicy wiem co powinnam zrobić do pewnego momentu a
potem nw co dalej zrobić
f(x)=x2 +1/x x0=1
lim = f(x0 + Δx)−f(x0)/Δx
lim f(1+Δx)−f(1)/Δx
lim= (1+Δx)2 −(12 +1) /Δx
9 lut 12:58
Jerzy:
Jeśll x zmierza do 1 , to granica = 2
9 lut 13:17
xx:
granica = 1
9 lut 13:22
Niki95: no ale jak to się dzieje chciałbym to jakoś zrozumieć i w końcu ile 2 czy 1
9 lut 13:28
Jerzy:
A niby czemu 1 ?
9 lut 13:29
Niki95: może ktoś rozwiązać to zadana z definicji granic ?
9 lut 14:32
Jerzy:
To może najpierw łaskawie napiszesz porządnie wzór funkcji
9 lut 14:36
Niki95: f(x)=x2 +1x x0=1 oblicz granicę jeśli x0=1 ze wzoru na definicję granic
9 lut 15:20
Mila:
To co masz obliczyć, granicę f(x) czy pochodną w x0=1.
9 lut 16:58
Niki95: granicę
9 lut 18:03