Napisz równanie prostej zawierającej wysokość CD trójkąta ABC
gosia: Napisz równanie prostej zawierającej wysokość CD trójkąta ABC o wierzchołkach:
A=(1,3)
B=(2,5)
C=(0,−5)
9 lut 19:55
ax:
| | 5−3 | |
Prosta przez punkty A i B ma współczynnik kierunkowy a= |
| =2 |
| | 2−1 | |
9 lut 20:07
ax:
| | 1 | |
Wysokość CD zawiera się w prostej przechodzącej przez C i mającej a1=− |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
zatem: y+5=− |
| (x−0) ⇒ y=− |
| x−5 |
| | 2 | | 2 | |
9 lut 20:10
gosia: skąd wiadomo o a1 ?
9 lut 20:25
ax:
warunek prostopadłości
Wszak wysokość jest prostopadła do podstawy
9 lut 20:30